Home / EKONOMIKA / Slovenské elektrárne odstraňujú chyby pri dostavbe Mochoviec, povolenie na spustenie nemajú

Slovenské elektrárne odstraňujú chyby pri dostavbe Mochoviec, povolenie na spustenie nemajú

BRATISLAVA 22. februára (WebNoviny.sk) – Slovenským elektrárňam sa darí odstraňovať nedostatky pri dostavbe tretieho a štvrtého bloku Atómovej elektrárne Mochovce (EMO), ktoré odhalil Úrad jadrového dozoru SR.

„Slovenské elektrárne postupne predkladali na úrad dokumentáciu správneho konania s odstránenými nedostatkami a úrad priebežne hodnotil správnosť a úplnosť odstránenia nedostatkov. Výsledok hodnotenia úradu je, že nedostatky v dokumentácii správneho konania sú odstránené v požadovanom rozsahu a v stanovenom termíne,“ uviedol dozorný orgán.

Správne konanie je stále prerušené

Úrad však upozorňuje, že odstránenie nedostatkov v dokumentácii neznamená, že správne konanie vo veci vydania povolenia na uvádzanie tretieho a štvrtého mochoveckého bloku pokračuje.

„Správne konanie vo veci vydania povolenia na uvádzanie jadrových blokov do prevádzky je stále prerušené. Pokračovať bude až po dokladovaní požadovanej pripravenosti zariadenia na uvádzanie do prevádzky,“ konštatoval úrad.

Odporúčame:
Dostavba tretieho a štvrtého bloku Atómovej elektrárne Mochovce má za sebou ďalší míľnik

Úrad jadrového dozoru prerušil správne konanie vo veci žiadosti Slovenských elektrární o vydanie povolenia na uvádzanie jadrových blokov do prevádzky koncom augusta minulého roka.

„Hlavným dôvodom prerušenia správneho konania boli nedostatky podania, ktoré sú vyvolané stavom pripravenosti jadrového zariadenia na vykonanie požadovaných skúšok a zdokumentovanie ich výsledkov,“ uviedol kontrolný orgán.

Tretí blok pripojili k sústave

Slovenské elektrárne už pripojili tretí blok k elektrizačnej sústave. Pripojenie v súčasnosti slúži ako hlavný zdroj napájania stavby a pre spúšťanie bloku do prevádzky. Po dokončení dostavby sa cez toto pripojenie bude dodávať elektrina do prenosovej sústavy Slovenska.

Odporúčame:
Štát nestratil záujem o kúpu 17-percentného podielu Slovenských elektrární

V súlade so strategickými plánom Slovenských elektrární, ktorý bol schválený akcionármi spoločnosti v marci minulého roku, sa začiatok prevádzky tretieho mochoveckého bloku očakáva koncom tohto roka a štvrtého bloku koncom roka 2019.

V závere januára bola dostavba tretieho bloku Atómovej elektrárne Mochovce ukončená na 96,2 % a štvrtého bloku na 84,8 %.

Viac k témam: Atómová elektráreň Mochovce, Slovenské elektrárne, ÚJD Úrad jadrového dozoru
Zdroj: Webnoviny.sk – Slovenské elektrárne odstraňujú chyby pri dostavbe Mochoviec, povolenie na spustenie nemajú © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Novela zákonníka práce zavedie povinnosť dodávateľovi služieb vyplatiť mzdu zamestnancovi, ktorému ju nevyplatil zamestnávateľ

Novelu v stredu schvália vláda na svojom výjazdovom rokovaní v Galante.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *