Home / SLOVENSKO / Podporu Slovákov k EÚ podľa Kisku narušuje propaganda, Fico a Danko zdôraznili priority členstva

Podporu Slovákov k EÚ podľa Kisku narušuje propaganda, Fico a Danko zdôraznili priority členstva

BRATISLAVA 22. februára (WebNoviny.sk) – Členstvo v Európskej únii má na Slovensku aj po 14 rokoch podporu veľkej väčšiny našich občanov, podľa posledných prieskumov dosahuje 69 percent. Napriek tomu sa aj v slovenskej politike ozývajú hlasy, ktoré naše členstvo v Únii spochybňujú. V príhovore na Národnom konvente o EÚ v Bratislave to v stredu konštatoval prezident Andrej Kiska.

„Aj do našej verejnej diskusie zasahuje cielená nepriateľská propaganda, ktorá podporuje nacionalistické a extrémistické politické prúdy a pomáha im zosilňovať vplyv na verejnú mienku. Nemôžeme to podceňovať. Súčasnú podporu občanov nemôžeme brať za samozrejmosť,“ vyhlásil prezident.

Vyjadril pritom presvedčenie, že bez Európskej únie by Slovensko dnes nebolo tým, čím je, vďaka európskej integrácii sa Slovensku darí. „Naše úsilie o lepší život by sa za 25 rokov existencie demokratického Slovenska nestretlo s takýmto úspechom, keby sme neboli členmi Európskej únie. A aj napriek tomu o EÚ zaznie len málo dobrého,“ uviedol Kiska.

Pragmatická a konštruktívna kritika

Slovensko je podľa predsedu parlamentu Andreja Danka (SNS) silným partnerom EÚ, čo dokazuje aj konkrétnymi krokmi. Zdôraznil, že členstvo v EÚ je v záujme Slovenska, čo je prednejšie „než politické ambície a historické traumy“. Zároveň však treba viesť dialóg o tom, čo sa dá v rámci Únie zlepšiť, kritika však pritom musí byť odborná, pragmatická a konštruktívna.

Odporúčame:
Danko chce s Poľskom snívať sen o olympiáde vo Vysokých Tatrách, Kuchciński sa k tomu nevyjadril

„Problémy musíme pomenovávať,“ vyhlásil Danko, pričom spomenul napríklad nerovnakú kvalitu potravín v rámci EÚ, na ktorú upozornilo práve Slovensko. Danko v tejto súvislosti zdôraznil, že všetky krajiny musia mať v EÚ rovnaké práva a postavenie.

Predseda NR SR vyjadril podporu hlbšej integrácii v rámci Únie, tá však podľa neho „nemôže potláčať národné prvky a národné štáty“. „Európa musí zostať Európou národov,“ uzavrel Danko v príhovore na Národnom konvente o EÚ.

Migrácia, obrana, vnútorná bezpečnosť

Za najdôležitejšie súčasné priority EÚ považuje premiér Robert Fico dobudovanie eurozóny, opatrenia na riešenie migrácie, ako aj obranu a vnútornú bezpečnosť. „Ak to zvládneme, ľudia opäť uveria, že EÚ ich chráni,“ vyhlásil. Opäť zdôraznil, že hlbšia integrácia v rámci EÚ je pre Slovensko jedinou cestou, „musíme však povedať, čo chceme ako silný a vplyvný štát, ktorý sa rovnocenne podieľa na rozhodnutiach Únie“.

Odporúčame:
Našou povinnosťou je chrániť a zvyšovať minimálnu mzdu, myslí si premiér Fico

„EÚ nie je dokonalá, ale je to náš životný priestor. Nie je nič lepšie ako EÚ. Chcem, aby sme boli v jej jadre,“ uviedol Fico s tým, že SR bude v rámci EÚ presadzovať svoje priority. Účastníkom Konventu odkázal, že občania, najmä mladí ľudia, musia hovoriť o citlivých záležitostiach a problémoch EÚ. „Európska politika by sa nemala robiť za dverami Bruselu,“ zdôraznil.

Viac k témam: Andrej Danko, Andrej Kiska, Európska únia, Robert Fico
Zdroj: Webnoviny.sk – Podporu Slovákov k EÚ podľa Kisku narušuje propaganda, Fico a Danko zdôraznili priority členstva © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Slovensko bude opäť plné žltých narcisov, možností prispieť bude veľa

Príspevky môžu pomôcť onkologicky chorým pacientom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *