Home / EKONOMIKA / Taliansky minister obchodu obvinil Slovensko, chce zabrániť presunu firmy Embraco

Taliansky minister obchodu obvinil Slovensko, chce zabrániť presunu firmy Embraco

BRATISLAVA 21. februára (WebNoviny.sk) – Taliansko hľadá podporu u eurokomisárky pre hospodársku súťaž Margrethe Vestagerovej v snahe zabrániť tomu, aby firma Embraco presunula výrobu zo závodu v Turíne na Slovensko.

Presun závodu firmy Embraco, ktorá je divíziou amerického výrobcu chladničiek a pračiek Whirlpool, by pre Taliansko znamenal stratu 497 pracovných miest. Svoje plány na presun závodu brazílska spoločnosť Embraco odmieta zrušiť. Informuje o tom európsky týždenník Politico.

Slovensko obvinil z „nekalej konkurencie“

Taliansky minister priemyslu Carlo Calenda sa však nevzdáva a v utorok navštívil Brusel s cieľom preskúmať, či Slovensko neporušuje pravidlá EÚ o poskytovaní štátnej pomoci a či Rím môže zasiahnuť bez porušenia tých istých pravidiel. Po stretnutí s eurokomisárkou minister povedal, že Vestagerová „ma ubezpečila, že Európska komisia je veľmi nekompromisná pri skúmaní predložených prípadov“.

Odporúčame:
Navýšenie miezd zamestnancov je nadštandardné, vraví riaditeľ firmy Embraco v Spišskej Novej Vsi

Pred rokovaním s eurokomisárkou taliansky minister priemyslu v rozhlasovom rozhovore Slovensko obvinil z „nekalej konkurencie“. Uviedol, že Bratislava láka nadnárodné spoločnosti využívaním štrukturálnych fondov EÚ, čo je proti pravidlám únie.

Talianske médiá informovali, že to nie je prvýkrát, čo Embraco pohrozilo, že sa presťahuje na Slovensko, kde sú nižšie platy. Stalo sa to v rokoch 2004 a 2014 a v oboch prípadoch spoločnosť od talianskej vlády dostala milióny eur, aby zostala.

Rozhodnutie až po voľbách

Akékoľvek rozhodnutie Európska komisia prijme, ak vôbec nejaké, je vysoko pravdepodobné, že to nebude pred talianskymi voľbami, poznamenáva Politico. Talianska vláda podľa týždenníka čelí čoraz častejšiemu problému európskej stredoľavicovej politiky. Pracovníci totiž odovzdávajú hlasy iným stranám.

Podľa prieskumu, ktorého výsledky v závere januára zverejnil denník Corriere della Sera, 40,6 percenta tradičných voličov stredoľavicových strán plánuje v talianskych voľbách odovzdať hlas populistickému Hnutiu piatich hviezd a takmer 20 percent chce voliť krajne pravicovú Ligu Severu.

Viac k témam: Embraco Slovakia, Slovensko, Taliansko
Zdroj: Webnoviny.sk – Taliansky minister obchodu obvinil Slovensko, chce zabrániť presunu firmy Embraco © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Prijímanie vysokokvalifikovaných zamestnancov z cudziny sa zjednoduší, vychádza to z novely zákona

Novela zákona o pobyte cudzincov sa posúva do druhého čítania.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *