Home / EKONOMIKA / CDCP získal akreditáciu od GLEIF pre prideľovanie LEI

CDCP získal akreditáciu od GLEIF pre prideľovanie LEI

BRATISLAVA 19. februára 2018 (WBN/PR) – Centrálny depozitár cenných papierov SR, a.s. (CDCP) získal 30. 1.2018 od nadácie GLEIF (Global Legal Entity Identifier Foundation) certifikát, ktorý potvrdzuje úspešnú  akreditáciu CDCP pre prideľovanie LEI subjektom z jurisdikcie Slovenskej a Českej republiky.

„CDCP akreditáciou potvrdilo, že spĺňa všetky podmienky vyžadované organizáciou GLEIF  a stalo sa tak jedinou inštitúciou na Slovensku, ktorá je akreditovaným LOU (Local Operating Unit – Miestna prevádzková jednotka) s právom prideľovať a spravovať LEI kódy subjektom, ktoré majú  sídlo na území Slovenskej alebo Českej republiky,“ vysvetľuje Peter Nagy, riaditeľ úseku prevádzky. Proces akreditácie bol pre CDCP SR, a.s. náročný a dlhodobý cieľ.  Získanie akreditácie potvrdilo, že CDCP SR, a.s. je dôveryhodná inštitúcia na udeľovanie LEI kódov z pohľadu IT infraštruktúry, prevádzky ako aj bezpečnosti.

LEI kód, ako nezameniteľný medzinárodný identifikátor právnickej osoby,  bol zavedený v roku 2013 a CDCP ich začalo z pozície Pre-LOU prideľovať už v roku 2014.  CDCP eviduje 1113 Pre-LEI kódov, ktoré sa  akreditáciou CDCP na oficiálneho operátora LOU automaticky stali LEI kódmi.

Od akreditácie CDCP zmenil podmienky prideľovania, obnovy a prenosu LEI, pričom tieto služby sú upravené v Obchodných podmienkach. Bližšie informácie nájdete na www.cdcp.sk/lei. Cenník  služieb spojených s pridelením a spravovaním LEI kódu zostal nezmenený. Pridelenie kódu LEI  je jednorazovo spoplatnené sumou 70 eur a za vedenie údajov o subjekte v evidencii kódov LEI vrátane ich obnovy sa účtuje 45 eur ročne.

„Novinkou je možnosť  spravovať LEI kód online prostredníctvom účtu na webovej stránke CDCP, kde subjekt môže napr. aktualizovať údaje o spoločnosti alebo obnoviť platnosť LEI kódu, čo je, v záujme udržania udržiavania najvyššej aktuálnosti evidencie LEI,  potrebné robiť každý rok. Subjekt taktiež môže v prípade potreby požiadať o zmenu Miestnej prevádzkovej jednotky (LOU), ktorá spravuje jeho LEI kód,“ približuje Peter Nagy.

V súvislosti so zväčšujúcim sa rozsahom využívania LEI kódov v praxi, sa každoročne zvyšuje počet žiadateľov o pridelenie LEI. CDCP zaznamenal najvýraznejší nárast  žiadateľov   koncom minulého roka, v súvislosti s novou  európskou legislatívou.

Okrem splnenia požiadaviek právnych predpisov EÚ, má používanie LEI kódu pre činnosť subjektov aj ďalšie výhody ako je zlepšenie riadenia a hodnotenia rizík v subjektoch, zníženie nákladov na identifikáciu subjektov a zvýšenie prevádzkovej efektívnosti. V tejto súvislosti LEI kód prináša výhody aj v podobe tvorby nových obchodných príležitostí, keďže poskytuje spoľahlivé, overené, štandardizované referenčné údaje vysokej kvality, ktoré sú zdieľané v rámci celého trhu.

Generálny riaditeľ organizácie GLEIF, Stephan Wolf, dodáva: „Akreditácia je proces, pomocou ktorého GLEIF hodnotí vhodnosť organizácií pracovať v Globálnom systéme LEI, čo sa týka prideľovania LEI a spravovania referenčných údajov LEI. GLEIF sa teší na spoluprácu s CDCP ako  akreditovaného operátora pre vydávanie LEI kódov.“

Subjekty, ktoré majú povinnosť používať LEI kód pri realizácii a oznamovaní transakcií na finančnom trhu, alebo majú záujem o pridelenie LEI kódu z iného dôvodu, môžu podať žiadosť prostredníctvom webového  formuláru na www.cdcp.sk/lei.

Viac k témam: CDCP, Centrálny depozitár cenných papierov SR
Zdroj: Webnoviny.sk – CDCP získal akreditáciu od GLEIF pre prideľovanie LEI © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Smernica Európskej únie by mala urobiť poriadok v označení „eko“ a ochrániť zákazníkov pred zavádzaním

Rastúci počet „zelených“ označení na obaloch bez porovnávacích údajov je nielen neprehľadný, ale často aj zavádzajúci.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *