Home / EKONOMIKA / Záchranné zdravotné služby prechádzajú transformáciou, ktorá zrýchli ich dostupnosť v regiónoch

Záchranné zdravotné služby prechádzajú transformáciou, ktorá zrýchli ich dostupnosť v regiónoch

BRATISLAVA 19. februára (WebNoviny.sk) – Od začiatku tohto roka sa transformovali siete staníc záchrannej zdravotnej služby (ZZS), od 1. februára sa táto zmena dotkla aj piatich staníc, ktoré prevádzkuje Falck Záchranná a.s.

„Cieľom transformácie niektorých staníc typu rýchlej lekárskej pomoci (RLP) na rýchlu zdravotnícku pomoc (RZP) bolo zabezpečiť vyššiu geografickú a časovú dostupnosť posádok ZZS na území Slovenska,“ konštatoval generálny riaditeľ spoločnosti Falck Záchranná Ivo Krpelan.

Spoločnosť k 1. februáru transformovala stanice v Tornali, Rajci, Kysuckom Novom Meste, Levoči a Sabinove. V týchto lokalitách sa teda nezrušili stanice ZZS, ale sa transformovali zo staníc rýchlej lekárskej pomoci na stanice rýchlej zdravotníckej pomoci.

Analýza vyťaženosti posádok

Predpokladom transformácie siete ZZS bola dôkladná analýza vyťaženosti jednotlivých posádok a ich geografické rozmiestnenie. Ako uviedla spoločnosť, prihliadalo sa pritom aj na to, koľko z celkových výjazdov v minulom období bolo indikovaných pre zásah lekára a aká je dostupnosť v danom regióne do najbližšej nemocnice a rozloženie záchranárskych staníc v okolí.

Odporúčame:
Spoločnosť všeobecných lekárov žiada dobrovoľné zavedenie eZdravia a viac financií do ambulancií

„Nejde o žiadne náhle rozhodnutia bez podkladov. Treba naozaj zdôrazniť, že pracovná skupina zostavená z odborníkov z jednotlivých sektorov integrovaného záchranného systému dôkladne posúdila a analyzovala všetky dostupné dáta o prevádzke ZZS na Slovensku,“ doplnil Krpelan.

Podotkol tiež, že išlo o stanice s najnižšou vyťaženosťou. „Ak zvážime aj rastúci nedostatok lekárov na trhu, ich potrebu v nemocniciach a na novo otváraných urgentných príjmoch a k tomu pripojíme dostatočné kompetencie, vzdelanie a skúsenosti zdravotníckych záchranárov, tak išlo o logický krok ako zefektívniť celú sieť,“ argumentoval.

Rýchlejšia zdravotná starostlivosť

Podľa spoločnosti sa pacienti nemusia báť, že by im nebola poskytnutá dostatočná zdravotná starostlivosť. Vďaka transformácii by pacientom mala byť poskytnutá zdravotná starostlivosť oveľa rýchlejšie, keďže sa skrátia dojazdové časy posádok RZP.

Odporúčame:
Poplatky na urgente spôsobujú chaos, Asociácia na ochranu práv pacientov navrhuje riešenie

„Záchranár vie poskytnúť pacientovi na mieste zásahu takú zdravotnú starostlivosť, ktorá mu umožní stabilizáciu stavu pacienta, stanovenie predbežnej pracovnej diagnózy a jeho prípadný rýchly transport do nemocnice, ak je potrebný,“ dodala medicínska riaditeľka Falck Záchrannej Adriana Kilianová.

Ako pokračovala, od roku 2006 prešiel odbor „zdravotnícky záchranár“ veľkými zmenami, mnohí záchranári majú vysokoškolské vzdelanie v odbore urgentná zdravotná starostlivosť, všetci záchranári sú pravidelne vzdelávaní a opakovane preskúšavaní.

Dve tretiny posádok bez lekára

Zúčastňujú sa odborných podujatí a kongresov, prednášajú, mnohí z nich školia ostatných záchranárov i laickú verejnosť. Zdravotnícki záchranári v súčasnosti vedia samostatne ošetriť poranenia, zastaviť veľké krvácanie, tlmiť bolesť, riešiť infarkty či náhle cievne príhody, oživovať, viesť pôrody. Ovládajú zdravotnícku prístrojovú techniku ako sú defibrilátory, ventilátory, lineárne dávkovače na kontinuálne podávanie liekov, odsávačky,“ objasnila medicínska riaditeľka.

Z celkového počtu staníc na celom území Slovenska už v súčasnosti fungujú dve tretiny posádok bez lekára. Počet posádok RLP sa kontinuálne znižuje nielen na Slovensku, ale na celom svete a prechádza sa na model posádok s dvoma záchranármi, ktoré sú dopĺňané v prípade potreby lekárom alebo systémom rendez-vous.

Ako vysvetlila spoločnosť, ide o systém záchranných služieb, kedy lekár v osobnom vozidle dorazí na miesto nehody, ošetrí pacienta a toho následne posádka RZP prevezie do nemocnice. Lekár je tak ihneď k dispozícii na ďalší výjazd.

Viac k témam: Ministerstvo zdravotníctva SR, Záchranná zdravotná služba
Zdroj: Webnoviny.sk – Záchranné zdravotné služby prechádzajú transformáciou, ktorá zrýchli ich dostupnosť v regiónoch © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Novela zákonníka práce zavedie povinnosť dodávateľovi služieb vyplatiť mzdu zamestnancovi, ktorému ju nevyplatil zamestnávateľ

Novelu v stredu schvália vláda na svojom výjazdovom rokovaní v Galante.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *