Home / EKONOMIKA / Dobrý sociálny dialóg, komentuje Richter schválenie všetkých návrhov na rokovaní tripartity

Dobrý sociálny dialóg, komentuje Richter schválenie všetkých návrhov na rokovaní tripartity

BRATISLAVA 19. februára (WebNoviny.sk) – Hospodárska a sociálna rada SR na svojom pondelkovom rokovaní jednomyseľne posunula do ďalšieho legislatívneho procesu všetky legislatívne návrhy, o ktorých spoločne rokovala. Po rokovaní tripartity to uviedol jej šéf a súčasne minister práce a sociálnych vecí Ján Richter.

„Za šesť rokov to bola najrýchlejšia a najefektívnejšia Hospodárska a sociálna rada,“ povedal. Zamestnávatelia, odborári a zástupcovia vlády pritom spoločne odsúhlasili dvanásť bodov rokovania za približne hodinu. Ako uviedol Richter, je to dôkazom toho, že k navrhovaným legislatívnym zmenám bol vedený dobrý sociálny dialóg.

Návrh novely o energetike

Súčasťou rokovania bol návrh novely zákona o energetike. Novela zákona podľa rezortu hospodárstva zohľadňuje dodatočné požiadavky Európskej komisie k transpozícii tretieho energetického balíčka. Návrh novely zákona komplexne upravuje stav núdze v elektroenergetike, predchádzanie takémuto stavu núdze, skúšku stavu núdze v elektroenergetike, či súvisiace práva a povinnosti účastníkov trhu s elektrinou.

Odporúčame:
Ministerstvo práce odobralo akreditáciu resocializačnému zariadeniu Čistý deň

Legislatívny návrh upravuje aj spôsob vyhlasovania a oznamovania stavu núdze v elektroenergetike a obmedzujúcich opatrení v elektroenergetike a ďalšie podmienky, ktoré so stavom núdze v elektroenergetike, predchádzaním stavu núdze v elektroenergetike a skúškami stavu núdze v elektroenergetike súvisia.

Nový zákon o službách cestovného ruchu

Tripartita odobrila aj návrh nového zákona o zájazdoch, spojených službách cestovného ruchu a niektorých podmienkach podnikania v cestovnom ruchu. Ide o transpozíciu európskej smernice o balíkoch cestovných služieb a spojených cestovných službách.

Odporúčame:
Trinásty a 14. plat budú súčasťou priemerného zárobku, ovplyvní to nielen čerpanie dovolenky

„Účelom smernice a návrhu zákona je zabezpečiť vysokú úroveň ochrany cestujúcich a zároveň prispieť k posilneniu transparentnosti a právnej istoty aj na strane obchodníkov,“ uviedlo ministerstvo hospodárstva ako predkladateľ návrhu zákona. Ústrednou témou navrhovaného zákona je zabezpečenie ochrany pre prípad úpadku cestovnej kancelárie.

Viac k témam: Hospodárska a sociálna rada SR, Ján Richter, Ministerstvo práce sociálnych vecí a rodiny SR
Zdroj: Webnoviny.sk – Dobrý sociálny dialóg, komentuje Richter schválenie všetkých návrhov na rokovaní tripartity © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Prijímanie vysokokvalifikovaných zamestnancov z cudziny sa zjednoduší, vychádza to z novely zákona

Novela zákona o pobyte cudzincov sa posúva do druhého čítania.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *