Home / SLOVENSKO / Pokračujú spory o miliónové zmenky podpísané Pavlom Ruskom

Pokračujú spory o miliónové zmenky podpísané Pavlom Ruskom

BRATISLAVA 18. februára (WebNoviny.sk) – Okresný súd Bratislava V má v nadchádzajúcom týždni naplánované dve pojednávania v kauze sporov o vyplatenie miliónových zmeniek podpísaných Pavlom Ruskom.ň

Žalovaným je Pavol Rusko

V pondelok 19. februára sa má konkrétne pojednávať v spore o vyplatenie 26-miliónovej zmenky a vo štvrtok 22. februára v spore o vyplatenie zmenky za viac ako osem miliónov. Vyplatenie zmeniek žiada spoločnosť podnikateľa Mariána Kočnera Správa a inkaso zmeniek. Žalovaným je práve bývalý riaditeľ TV Markíza Pavol Rusko a v druhom rade spoločnosť Markíza Slovakia.

Odporúčame:
Kočner opäť žiada vyplatiť milióny eur, podľa Ruska môže za podpis zmenky Volzová

Na prvom z avizovaných pojednávaní by mali strany súdu oznámiť, či sa dohodli na vypracovaní spoločného znaleckého posudku o autentickosti zmeniek. Na druhom pojednávaní by mal vypovedať Marián Kočner ako aj súdny znalec navrhnutý žalobcom.

Pavol Rusko pred súdom začiatkom februára priznal podpis spolu štyroch zmeniek s tým, že „ ak by som zmenky nepodpísal v roku 2000, nebola by TV Markíza“. Podľa Ruska je za celú situáciu zodpovedná jeho bývalá spoločníčka Silvia Volzová, ktorej vinou sa televízia dostala do exekúcie. „Ja som len naprával veci, ktoré ona spôsobila,“ uviedol s tým, že v súvislosti s exekúciou voči televízii vznikla otázka, či tým nebude postihnutá aj vysielacia licencia.

Podpísal štyri zmenky

Podľa neho totiž hrozilo, že licencia ako nemajetkové právo prejde na spoločnosť Gamatex ako veriteľa, v dôsledku čoho by mohla byť licencia zrušená. Spôsob, akým tomu predísť, bol podľa Ruska kúpa spoločnosti Gamatex. Tá sa nakoniec udiala tým spôsobom, že 80 miliónov korún bolo vyplatených ihneď, a ďalších 500 miliónov malo byť vyplatených neskôr, po splnení stanovených podmienok.

Odporúčame:
Video: Rusko a Černák sa stretli, polícia konfrontovala ich výpovede v kauze objednávky vraždy

Podmienkami vyplatenia boli konkrétne predĺženie vysielacej licencie na ďalšie obdobie, zvýšenie hodnoty televízie ako aj zabezpečenie vlastníctva akcií jedným subjektom.„Podpis zmeniek nepoškodil Markízu, umožnil jej 17 rokov vysielať,“ povedal Rusko s tým, že návrh na spôsob kúpy Gamatexu mu prezentoval právnik Ernest Valko, ktorý bol vtedy aj podpredsedom licenčnej rady.

Preskúmanie zahraničnými expertmi

Podľa Ruska ho práve on upozornil, že prechodom licencie na Gamatex by mohlo nakoniec dôjsť k jej zrušeniu. Rusko nakoniec podpísal spolu štyri zmenky, pričom dve boli každá na 250 miliónov korún a ďalšie dve boli záložné v prípade, že by nedošlo k vyplateniu prvých dvoch. Vtedy však podľa neho mala samotná Markíza, k záchrane ktorej podpis dopomohol, hodnotu 10 miliárd korún.

Odporúčame:
Rajtár podal trestné oznámenie pre podozrivé prevody bytov medzi Kočnerovými spoločnosťami

Pravosť zmeniek, špeciálne dobu ich podpisu spochybňuje v rámci súdnych konaní právny zástupca Markízy. Požaduje, aby boli zmenky podrobené skúmaniu zahraničnými expertmi, čo žalujúca strana odmieta. Vo veci zvyšných dvoch zmeniek, údajne podpísaných v júni roku 2000 a splatných po 15 rokoch, súd ešte nezačal pojednávať.

Viac k témam: gamatex, Marián Kočner, Pavol Rusko
Zdroj: Webnoviny.sk – Pokračujú spory o miliónové zmenky podpísané Pavlom Ruskom © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Post predsedu parlamentu patrí Hlasu, Tomáš apeluje na dodržiavanie koaličnej dohody (video)

Voľba predsedu parlamentu závisí od výsledku eurovolieb.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *