Home / SVET / FBI čelí veľkej kritike, tip o strelcovi z Floridy a jeho túžbe zabíjať dôkladne nepreverili

FBI čelí veľkej kritike, tip o strelcovi z Floridy a jeho túžbe zabíjať dôkladne nepreverili

PARKLAND 17. februára (WebNoviny.sk) — Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) čelí kritike za to, že nepreveril januárový telefonát, v ktorom volajúci označil Nikolasa Cruza za potenciálnu hrozbu.

Úrad dostal 5. januára telefonický tip, v ktorom ho volajúci informoval o Cruzovom čudáctve, vlastníctve zbraní, túžbe zabíjať a znepokojivých príspevkoch na sociálnych sieťach. Navyše vyslovil obavy, že by mohol uskutočniť útok na škole. Úrad v piatok pripustil, že tip mal byť dôkladne preverený.

Na študentov pálil poloautomatickou puškou

Devätnásťročný Cruz zastrelil v stredu na strednej škole v Parklande v americkom štáte Florida 17 ľudí. Bývalý študent školy pálil na študentov poloautomatickou puškou AR-15. Zbraň mal v legálnom vlastníctve, a to napriek tomu, že viacerí ľudia, ktorí ho poznali, vrátane spolužiakov a učiteľov, ho označovali za psychicky nestabilného.

Odporúčame:
Video: Streľba na strednej škole na Floride má vyše 15 mŕtvych, strelcom bol bývalý študent

Na internete sa navyše niekoľkokrát vyhrážal, že má chuť zabíjať ľudí. „Chcem zomrieť v boji, zabíjajúc tony ľudí,“ znel napríklad jeden z jeho príspevkov na sociálnych sieťach.

Vylúčený z „disciplinárnych dôvodov“

Cruza nedávno vylúčili zo strednej školy Marjory Stonemanovej-Douglasovej z „disciplinárnych dôvodov“ po tom, čo zbil nového priateľa svojej expriateľky. Bývalí spolužiaci o páchateľovi okrem iného prezradili, že bol samotár, ktorý mal veľmi málo priateľov, chcel vstúpiť do armády a zaujímal sa o poľovníctvo.

Odporúčame:
Video: Po streľbe na strednej škole ľudia žiadajú úpravu zákona o zbraniach, Trump výzvy odmieta

Na Cruzových profiloch na viacerých sociálnych sieťach je množstvo fotografií zobrazujúcich ho s rôznymi typmi pušiek, pištolí a nožov.

Stredajšia streľba je podľa amerických médií najhoršou tragédiou na americkej škole od roku 2012, keď pri streľbe v Connecticute zomrelo 26 ľudí. Polícia Cruza po čine zadržala a obvinila ho z niekoľkonásobnej vraždy.

Viac k témam: FBI Federal Bureau of Investigation, Florida, streľba na strednej škole, USA
Zdroj: Webnoviny.sk – FBI čelí veľkej kritike, tip o strelcovi z Floridy a jeho túžbe zabíjať dôkladne nepreverili © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Medzinárodný súdny dvor nariadil Izraelu otvoriť viac priechodov pre pomoc smerujúcu do Pásma Gazy

Dve nové predbežné opatrenia vydal v prípade žaloby Juhoafrickej republiky, ktorá obvinila Izrael z genocídy.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *