Home / SLOVENSKO / Voľba sudcov ústavného súdu bude jednou z najväčších výziev, ministerka Žitňanská dostala výzvu

Voľba sudcov ústavného súdu bude jednou z najväčších výziev, ministerka Žitňanská dostala výzvu

BRATISLAVA 17. februára (WebNoviny.sk) – Voľba nových sudcov Ústavného súdu SR je podľa organizácie Via Iuris jednou z najväčších výziev slovenskej politiky v tomto roku.

Voliť sa bude 18 kandidátov

Mimovládka preto v piatok  spúšťa novú webovú stránku zadobruvolbu.sk, ktorej cieľom je priniesť verejnosti základné informácie o ústavnom súde a jeho význame či činnosti.

„Na tejto stránke nájde široká verejnosť zrozumiteľne spracované informácie o právomociach a činnosti ústavného súdu. Budeme sa venovať možným zmenám výberu kandidátov a spôsobu voľby nových sudcov ústavného súdu. Postupne, ako budú zverejňovaní kandidáti, budeme verejnosti prinášať ich profily ako aj informácie o ich profesnom pôsobení. V neposlednom rade sa pokúsime verejnosti sprostredkovať názory jednotlivých kandidátov prostredníctvom profilových rozhovorov,“ uviedol právnik Via Iuris Juraj Šeliga.

Odporúčame:
Ústavný súd možno ukončí 16-ročnú kauzu paroplyn, finančná skupina Penta víta jeho rozsudok

Tento rok sa bude voliť 18 kandidátov, z ktorých bude vymenovaných deväť ústavných sudcov. Keďže ústavný súd má 13 sudcov, zmení sa väčšina ústavných sudcov, vrátane predsedu súdu.

Títo sudcovia budú 12 rokov rozhodovať o najvýznamnejších otázkach a sporoch a výrazne ovplyvnia podobu Slovenska. „Ústavný súd cez svoje rozhodnutia ovplyvňuje každodenný život v našom štáte. Často rozhoduje v zásadných hodnotových otázkach. Je poslednou zárukou ústavnosti. Preto si otázka výberu vhodných kandidátov a spôsobu voľby sudcov ústavného súdu zasluhuje mimoriadnu verejnú pozornosť,“ povedala Kristína Babiaková, advokátka mimovládky.

Situácia je dlhodobo neudržateľná

K aktivite sa pridáva aj ďalšia organizácia Nová Generácia, ktorej zástupcovia v piatok odovzdali ministerke spravodlivosti Lucii Žitňanskej (Most-Híd) výzvu na riešenie situácie.

Podľa predsedu organizácie Tomáša Smutného je súčasná situácia pri voľbe ústavných sudcov dlhodobo neudržateľná. „Súčasný spôsob voľby a menovania sudcov ústavného súdu sa z viacerých hľadísk neosvedčil. Systém voľby nie je imúnny voči politickým vplyvom, ktoré ohrozujú jeho nezávislosť a súčasne ani nevyžaduje adekvátnu odbornosť kandidátov, ktorí z pozície ústavných sudcov budú niesť na svojich pleciach zodpovednosť za ústavnosť, demokraciu a právny štát,“ uvádza sa vo výzve Novej Generácie.

Viac k témam: Kristína Babiaková, Lucia Žitňanská, Nová Generácia, Tomáš Smutný, Ústavný súd SR, VIA IURIS, voľba sudcov
Zdroj: Webnoviny.sk – Voľba sudcov ústavného súdu bude jednou z najväčších výziev, ministerka Žitňanská dostala výzvu © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Cyklista neprežil zrážku s autom medzi Skalicou a Holíčom, polícia apeluje na používanie reflexných prvkov (foto)

Starší muž zraneniam na mieste podľahol.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *