Home / SVET / Brusel varuje Facebook, za zhromažďovanie údajov o občanoch mu hrozí pokuta

Brusel varuje Facebook, za zhromažďovanie údajov o občanoch mu hrozí pokuta

BRUSEL 16. februára (WebNoviny.sk) – Bruselský súd prikázal americkej spoločnosti Facebook prevádzkujúcej rovnomennú sociálnu sieť, aby prestala zhromažďovať údaje o občanoch krajiny, pretože inak jej hrozí pokuta za každý deň neplnenia tejto požiadavky. Informovali o tom v piatok belgické médiá.

Denník De Standaard uviedol, že súd potvrdil záver belgickej komisie pre ochranu osobných údajov, podľa ktorej Facebook zbiera údaje bez súhlasu užívateľov sociálnej siete. Súd rozhodol, že Facebook musí ukončiť sledovanie a registrovanie využívania internetu Belgičanmi a zničiť všetky údaje, ktoré nelegálne získal, alebo bude čeliť pokute 250 tis. eur za každý deň omeškania.

Odporúčame:
Facebook vo svojich východiskových nastaveniach porušoval súkromie užívateľov

Belgický súd dospel k záveru, že spoločnosť Facebook užívateľov primerane neinformovala o tom, že informácie zhromažďuje, aké informácie uchováva a ako dlho, ani o tom, čo s týmito údajmi robí.

K veľmi podobnému rozhodnutiu dospeli nedávno aj v Nemecku. Berlínsky súd označil súhlas užívateľov Facebooku s podmienkami využívania ich osobných údajov z viacerých dôvodov za „čiastočne neplatný“. Facebook napríklad od svojich užívateľov podľa berlínskeho súdu nezískal informovaný súhlas so sledovaním ich polohy alebo zobrazovaním odkazov na užívateľské profily vo výsledkoch internetových vyhľadávačov.

Viac k témam: Belgicko, Brusel, facebook, súd
Zdroj: Webnoviny.sk – Brusel varuje Facebook, za zhromažďovanie údajov o občanoch mu hrozí pokuta © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Pri okupovanom Kryme sa do mora zrútila ruská stíhačka Su-27, mohli si ju zostreliť sami Rusi

Miestne telegramové kanály zverejnili videozáznam horiaceho lietadla.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *