Home / EKONOMIKA / Vláda nemyslí podľa OĽaNO na horšie časy, vyššie príjmy do rozpočtu by mala použiť na štátny dlh

Vláda nemyslí podľa OĽaNO na horšie časy, vyššie príjmy do rozpočtu by mala použiť na štátny dlh

BRATISLAVA 16. februára (WebNoviny.sk) – Vyššie očakávané rozpočtové príjmy, ktoré tento týždeň avizovali analytici rezortu financií, by sa mali použiť na zníženie verejného dlhu a na reformy potrebné v školstve či zdravotníctve.

Vyzýva na to poslanec za OĽaNO Eduard Heger. Podľa Inštitútu finančnej politiky (IFP) pri ministerstve financií by totiž mali byť oproti pôvodným očakávaniam príjmy z daní a odvodov v tomto roku vyššie o 150 mil. eur, v budúcom roku dokonca o takmer 300 mil. eur a v roku 2020 o vyše 250 mil. eur.

Navrhuje splatiť štátny dlh

„Pri tak priaznivom vývoji daní je od vlády a ministra financií nezodpovedné, keď nemyslí na horšie časy, hoci sám priznáva, že určite prídu. Časť z tohto zvýšenia by vláda mala použiť na zníženie štátneho dlhu, ktorý dosahuje už 43 miliárd eur, čo je v prepočte na jedného obyvateľa až 8-tisíc eur a pohybuje sa na hranici sankčných pásiem,“ tvrdí v reakcii Heger.

Odporúčame:
Kauza Babindol je podľa OĽaNO ukážka zlyhania čerpania eurofondov, Matečnej posielajú výzvu

Časť z takto získaných dodatočných zdrojov by sa podľa neho mala využiť na zmysluplné reformy, najmä v školstve a zdravotníctve. Práve vďaka odkladaniu týchto reforiem totiž podľa Hegera už tri roky stagnujeme v dobiehaní vyspelej Európy podľa údajov o vývoji hrubého domáceho produktu na obyvateľa.

Nové dane namiesto nižších výdavkov

Vláda sa však podľa poslanca za OĽaNO naopak uchyľuje k zavádzaniu nových daní, namiesto zvyšovania tlaku na znižovanie výdavkov. „Preto vyzývam ministra financií, aby pritlačil na svojich ministerských kolegov a pri zostavovaní rozpočtu na najbližší rok zatlačil, aby sa ministri sústredili i na výdavkovú časť svojich rozpočtov. Pretože inventúra výdavkov zatiaľ súčasnej vláde nevoňala,“ dodal Heger.

Odporúčame:
Vláda podľa OĽaNO likviduje denné stacionáre, desiatky zanikli a tisícky ľudí prišlo o prácu

Vyšší odhad príjmov verejnej správy podľa analytikov rezortu financií vychádza z aktuálneho výberu daní a odvodov, ako aj novej makroekonomickej prognózy a za vyšším výberom stojí najmä pozitívna situácia na trhu práce a rastúca spotreba domácností.

Na druhej strane negatívny vplyv bude mať nová legislatíva. Prognóza daňových a odvodových príjmov napríklad už počíta aj so zmenami týkajúcimi sa 13. a 14. platu, ktoré majú byť oslobodené od daní a odvodov.

Viac k témam: Eduard Heger, Európska únia, rozpočet, štátny dlh SR
Zdroj: Webnoviny.sk – Vláda nemyslí podľa OĽaNO na horšie časy, vyššie príjmy do rozpočtu by mala použiť na štátny dlh © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Obstarávanie rekonštrukcie areálu Úradu vlády sa môže začať, ministri návrh schválili

Ceny prác by mala byť viac ako 7,1 milióna eur.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *