Home / SLOVENSKO / Budovy zariadenia Čistý deň sa zrejme využijú inak, župan Viskupič navrhol riešenie

Budovy zariadenia Čistý deň sa zrejme využijú inak, župan Viskupič navrhol riešenie

BRATISLAVA 16. februára (WebNoviny.sk) – V priestoroch resocializačného zariadenia Čistý deň sa bude zrejme poskytovať iný druh sociálnej služby.

Po piatkovom stretnutí so štátnym tajomníkom ministerstva práce a sociálnych vecí Branislavom Ondrušom to na brífingu uviedol predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič. Upozornil na to, že budovy, v ktorých pôsobí resocializačné zariadenie, sú majetkom trnavskej župy.

„Útlmový mechanizmus s veľkou mierou pravdepodobnosti skončí tak, že budeme pre tieto dve budovy hľadať iný účel sociálnej služby, ako tam bol doteraz,“ povedal.

Nepredĺži dotačnú schému

Ako uviedol šéf Trnavského samosprávneho kraja, stretol sa aj so šéfom zariadenia Čistý deň Petrom Tománkom a spoluzakladateľkou tohto zariadenia Zuzanou Tománkovou Mikovou. „Informoval som ich o tom, že nebudem predlžovať ročnú dotačnú schému,“ povedal Viskupič.

Podľa neho Tománek s Mikovou zadefinovali štyri scenáre, ako si predstavujú spoluprácu s krajskou samosprávou. „My máme trošku inú predstavu,“ tvrdí Viskupič.

Trnavský samosprávny kraj podľa jeho predsedu musí teraz prijať rozhodnutie v dvoch rovinách, a to, aký typ sociálnej služby sa bude v budovách župy poskytovať a kto bude poskytovateľom tejto služby. Upozornil na to, že vyšší územný celok potrebuje výrazne viac domovy sociálnych služieb ako resocializačné zariadenia.

Odporúčame:
Ministerstvo práce odobralo akreditáciu resocializačnému zariadeniu Čistý deň

„Je to aj o tom, či manželia Tománkovci zostanú a budú žiadať o nejaký typ výkonu sociálnych služieb,“ povedal. Obe takéto rozhodnutia bude musieť trnavská župa urobiť v najbližších týždňoch.

Zariadeniu odobrali akreditáciu

Ministerstvo práce odobralo akreditáciu resocializačnému zariadeniu Čistý deň. Ako agentúru SITA v stredu informovala Barbora Petrová z tlačového a komunikačného odboru Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR, k právoplatnosti je potrebné naplnenie podmienky doručenia, a teda potvrdenie o prevzatí zásielky alebo uplatnenie fikcie doručenia do 18 dní.

Voči tomuto prvostupňovému rozhodnutiu na úrovni ministerstva sa môže účastník odvolať v 15-dňovej lehote. Následne v druhom stupni rozhoduje na návrh rozkladovej komisie minister a proti tomuto rozhodnutiu sa odvolať nedá.

„Minister Ján Richter nevidí dôvod na zmenu rozhodnutia prvostupňového orgánu, čo znamená len potvrdenie rozhodnutia o odobratí akreditácie zariadeniu Čistý deň,“ dodala Petrová.

Pracovník obvinený zo sexuálneho zneužívania

O plánovanom zrušení akreditácie informovalo ministerstvo už v polovici augusta minulého roka. Dôvodom bolo potvrdenie polície, že v obnovenom trestnom konaní vyšetrovateľ vzniesol obvinenie z prečinu sexuálneho zneužívania proti bývalému pracovníkovi resocializačného zariadenia.

Podľa rodičov klientov trestný čin konkrétnej osoby nie je dôvod na odobratie akreditácie zariadeniu. Z listu rodičov vyplýva, že za návrhom vedenia rezortu na odobratie akreditácie vidia tlak na ministra Jána Richtera a osočovanie jeho osoby „zo strany opozičných politikov, ako aj zo strany médií a verejnosti“.

Zariadenie Čistý deň čelilo od septembra 2016 viacerým podozreniam zo zneužívania chovancov, ktoré preverovalo ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny, generálna prokuratúra i polícia. Ministerstvo napriek odporúčaniu jeho akreditačnej komisie Čistému dňu akreditáciu na vykonávanie činnosti vlani vo februári neodobralo.

Pre kauzu sa opozícia v parlamente snažila dokonca vysloviť nedôveru ministrovi Jánovi Richterovi. Vlani v polovici augusta ministerstvo zmenilo postoj a oznámilo, že bezodkladne zruší akreditáciu resocializačnému stredisku Čistý deň. Krajské riaditeľstvo polície v Trenčíne rezortu potvrdilo, že v obnovenom trestnom konaní jeho vyšetrovateľ vzniesol obvinenie z prečinu sexuálneho zneužívania voči bývalému pracovníkovi resocializačného strediska.

Viac k témam: Čistý deň, Ján Richter, Jozef Viskupič
Zdroj: Webnoviny.sk – Budovy zariadenia Čistý deň sa zrejme využijú inak, župan Viskupič navrhol riešenie © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Mesto Žilina si tento rok zabezpečí kosenie vo vlastnej réžii, s externou firmou nebola samospráva spokojná

Spoločnosť TSM Žilina vznikla pred tromi rokmi s cieľom postupného prevzatia a zabezpečenia činností súvisiacich s údržbou verejného priestoru od externých dodávateľov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *