Home / EKONOMIKA / Kauza Babindol je podľa OĽaNO ukážka zlyhania čerpania eurofondov, Matečnej posielajú výzvu

Kauza Babindol je podľa OĽaNO ukážka zlyhania čerpania eurofondov, Matečnej posielajú výzvu

BRATISLAVA 16. februára (WebNoviny.sk) – Hnutie OĽaNO po zverejnených informáciách denníka SME v kauze Babindol konštatuje, že je ukážkovým príkladom zlyhávajúceho systému čerpania eurofondov na Slovensku.

Informovala o tom v piatok na tlačovej besede poslankyňa NR SR za OĽaNO Veronika Remišová. Denník upozornil minulý týždeň na desiatky miliónov eur, ktoré z eurofondov dostali spriaznené firmy z okolia obce Babindol, ktorá ma 700 obyvateľov.

V reťazci firiem, ktoré dostali eurofondy od ministerstva pôdohospodárstva, sa objavuje jeden podnikateľ, jeho sused, jeho bývalý zamestnanec či podnikateľský partner.

OĽaNO kontrolovalo dotácie

Hnutie sa pri svojej analýze bližšie pozrelo na to, kde peniaze z jednotlivých dotácií cez tieto firmy a verejné obstarávania mali skončiť. Hnutie kontrolovalo tie dotácie poskytnuté do roku 2016, pri ktorých prijímateľ musel vyhlásiť obstarávanie vo Vestníku verejného obstarávania.

„Na prepojenie firiem ukazuje fakt, že hoci je Babindol viac ako 100 kilometrov od Bratislavy, až na jednu výnimku robila všetky zápisy do Registra partnerov verejného sektora tá istá bratislavská advokátska kancelária,“ povedala Veronika Remišová.

Odporúčame:
Ústavný súd možno ukončí 16-ročnú kauzu paroplyn, finančná skupina Penta víta jeho rozsudok

Podľa zistení OĽaNO spoločnosť Agro HN na dotáciách dostala 5,2 mil. eur (zákazku na stavebné práce v hodnote 2,8 mil. vyhrala spoločnosť JOMAKSTAV), spoločnosť Agro Ladzany dostala na dotáciách 1,4 mil. eur (zákazku za 600 000 eur vyhrala spoločnosť JOMAKSTAV), Agrospol Hontianske Nemce dostal 3,8 mil. eur (pričom verejné obstarávanie v hodnote 2,3 mil. eur vyhrala spoločnosť JOMAKSTAV) a Starohorská vinárska spoločnosť dostala dotácie v hodnote 1,27 mil. eur (zákazky za vyše 1 mil. eur opäť vyhrala spoločnosť JOMAKSTAV).

Hnutie upozornilo aj na fakt, že obec Babindol vedie už druhé volebné obdobie nominant koalície Smer-Most Peter Ďurica. Obec doteraz podľa OĽaNO realizovala dve obstarávania z eurofondov v hodnote takmer 600 000 eur. Obe vyhrala spomínaná spoločnosť JOMAKSTAV .

„Spoločnosť JOMAKSTAV funguje od roku 2005 a sídli v Nitre. Z celkového objemu dotácií pridelených týmto firmám vyhral JOMAKSTAV verejné obstarávania v hodnote 7,2 mil. eur, čo je takmer 60 %. Jediným spoločníkom a konateľom JOMAKSTAVU je poslanec obecného zastupiteľstva v Babindole za koalíciu Smer – Most,“ informovala Veronika Remišová.

Podozrivý mechanizmus hodnotenia

Podľa vyjadrení hnutia OĽaNO podobne ako pri eurofondovom škandále na ministerstve školstva, aj tu je podozrivý mechanizmus hodnotenia a schvaľovania žiadostí týchto spoločností o dotácie.

Odporúčame:
Slovensko môže byť sebestačné vo výrobe cukru, Matečná žiadala aj rovnaké podmienky pre farmárov

„Len uvedené štyri firmy boli úspešné vo všetkých výzvach, v ktorých si podali žiadosti, mnohé dokonca dvakrát v rámci tej istej výzvy. Tieto firmy podali dokopy v rámci viacerých výziev 18 žiadostí, v 17 uspeli a jednu sami stiahli. Drvivá väčšina žiadostí bola schválená tesne pred voľbami alebo tesne po nich v marci 2016,“ dodala Veronika Remišová.

Hnutie OĽaNO zároveň vyzvalo ministerku pôdohospodárstva Gabrielu Matečnú, aby do konca riadneho vyšetrovania v kauze Babindol zastavila prideľovanie akýchkoľvek prostriedkov daňových poplatníkov spomínaným subjektom.

Viac k témam: Babindol, eurofondy, Gabriela Matečná, Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, OĽaNO Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti
Zdroj: Webnoviny.sk – Kauza Babindol je podľa OĽaNO ukážka zlyhania čerpania eurofondov, Matečnej posielajú výzvu © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Prijímanie vysokokvalifikovaných zamestnancov z cudziny sa zjednoduší, vychádza to z novely zákona

Novela zákona o pobyte cudzincov sa posúva do druhého čítania.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *