Home / SLOVENSKO / Vyššie územné celky otvárajú na školách nevyužiteľné odbory, podľa Fica je to plytvanie peniazmi

Vyššie územné celky otvárajú na školách nevyužiteľné odbory, podľa Fica je to plytvanie peniazmi

BRATISLAVA 15. februára (WebNoviny.sk) – Treba uvažovať nad tým, či nie je potrebné scentralizovať riadenie stredného odborného školstva. Vo svojom príhovore na konferencii venovanej prognózam vývoja na trhu práce to uviedol premiér Robert Fico. Podľa neho je dôležité, aby štruktúra odborného školstva zodpovedala vývoju štruktúry pracovných miest.

„Toto je jednoznačne zodpovednosť samosprávnych krajov,“ zdôraznil. Ak vyššie územné celky takúto zodpovednosť majú, musia ju podľa Fica využívať spôsobom, ktorý zodpovedá záujmom štátu.

„Urobili sme hrubú chybu, keď vznikali vyššie územné celky, neurobili sme žiadne kontrolné páky vo vzťahu štátu k vyšším územným celkom,“ povedal. V súčasnosti tak štát nemôže zrušiť rozhodnutie samosprávneho kraja.

Trestuhodné plytvanie financiami

„Musíme sa zosúladiť a v niektorých oblastiach sa budeme musieť aj viac scentralizovať,“ tvrdí Fico. Vyššie územné celky podľa neho tvrdohlavo otvárajú na stredných školách odbory, ktorých absolventi si nedokážu nájsť pracovné uplatnenie. Považuje to za trestuhodné plytvanie verejnými financiami. Predsedov samosprávnych krajov preto požiadal o nápravu v tejto oblasti.

Odporúčame:
Gröhling varuje, že budeme musieť EÚ vrátiť milióny eur a adresoval výzvu ministerke Lubyovej

Upozornil na to, že až 63 percent absolventov stredných škôl nastupuje na pracovné pozície, ktoré nevyštudovali. „Ročne vynakladá štát 250 miliónov eur na neuplatniteľné štúdium mladých ľudí,“ zdôraznil. Podľa Fica zrejme treba zmeniť zákony tak, aby nastúpilo centralizované riadenie stredného odborného školstva.

Chýba súlad s trhom práce

Minister práce Ján Richter na tlačovej besede poukázal na to, že vzdelávanie na Slovensku nie je zosúladené s potrebami trhu práce. „Zo stredných a vysokých škôl veľakrát vychádzajú absolventi, ktorí nemajú uplatnenie na trhu práce a o ktorých odbornosť nie je záujem,“ povedal. Poukázal na to, že rezort školstva pripravuje novelizáciu zákona o odbornom vzdelávaní.

Odporúčame:
Študenti budú zodpovední za kvalitu školstva, Lubyová odsúhlasila ich účasť pri tvorbe zákonov

„Treba vytvoriť legislatívne podmienky pre to, aby školy v maximálnej miere zohľadňovali potreby trhu práce,“ tvrdí. Samosprávne kraje podľa neho nie vždy reagujú na reálne potreby trhu práce. „VUC budú musieť ďaleko viac sledovať podmienky na trhu práce,“ uviedol minister.

Podľa neho je tiež potrebné zmeniť spoločenský pohľad na odborné vzdelávanie, „aby sa robili nejaké exkurzie, aby študenti mali možnosť vidieť, ako vyzerá fabrika,“ dodal.

Viac k témam: Ján Richter, Ministerstvo práce sociálnych vecí a rodiny SR, Robert Fico, školstvo
Zdroj: Webnoviny.sk – Vyššie územné celky otvárajú na školách nevyužiteľné odbory, podľa Fica je to plytvanie peniazmi © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Smolenický zámok pozýva na ochutnávku exkluzívnej zámockej medoviny

Smolenický zámok pripravuje pre svojich návštevníkov ochutnávku limitovanej Zámockej medoviny, ktorú vyrobilo medovinárstvo Včelovina.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *