Home / SLOVENSKO / Slovensko je aktívnym členom NATO a bude zvyšovať výdavky na obranu, tvrdí minister Gajdoš

Slovensko je aktívnym členom NATO a bude zvyšovať výdavky na obranu, tvrdí minister Gajdoš

BRATISLAVA 14. februára (WebNoviny.sk) – Aktívna účasť slovenských vojakov v Afganistane, v Iraku, ako aj ich pripravované vyslanie do Lotyšska v rámci posilnenej predsunutej prítomnosti sú dôkazom toho, že Slovensko je aktívnym členom Severoatlantickej aliancie a nie iba konzumentom výhod, vyjadril sa slovenský minister obrany SR Peter Gajdoš po dnešnom rokovaní ministrov obrany členských krajín NATO v Bruseli.

Výdavky na modernizáciu

„Aj preto ma veľmi teší, že som dnes pred spojencami mohol opäť deklarovať ambíciu Slovenska zvyšovať svoje výdavky na obranu, ktoré by mali v roku 2020 dosiahnuť 1,6 percenta HDP a v roku 2024 až dve percentá,“ povedal. Zároveň potvrdil, že už v súčasnosti je ambíciou rezortu obrany pohybovať sa na 20-percentnej hranici výdavkov na modernizáciu, ak nie aj vyššie. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa MO SR Danka Capáková.

Odporúčame:
Slovenský profesionálny vojak zomrel v Bosne a Hercegovine, pôsobil v operácii ALTHEA

V súvislosti s plnením medzinárodných záväzkov, ktoré Slovensku vyplývajú z členstva v NATO, naďalej platí, že príslušníci Ozbrojených síl SR zotrvajú v operácii Resolute Support v Afganistane. Slovenskí špecialisti sú pritom naďalej prítomní aj v Iraku, a to za účelom výcviku a budovania kapacít irackých bezpečnostných síl v oblasti odmínovania, ktoré bude v priebehu februára doplnené o opravu a údržbu vojenskej techniky.

Resolute Support v Afganistane

„Ďalšou našou aktivitou je vyslanie vojakov do Pobaltia, ktoré je naplánované už na tento rok, pričom tentokrát budeme pôsobiť v Lotyšsku v rámci tzv. posilnenej predsunutej prítomnosti, a to pod velením Kanady. Dnes sme sa k tejto aktivite s ministrami zainteresovaných spojencov aj osobitne stretli a o spoločnom pôsobení v Lotyšsku diskutovali,“ uviedol minister.

Ministri obrany členských krajín NATO počas rokovania odsúhlasili aj adaptáciu veliteľskej štruktúry NATO s cieľom zvýšiť jej flexibilitu a reakcieschopnosť voči krízovým situáciám a bezpečnostným hrozbám, ktorým Aliancia v súčasnosti čelí.

Viac k témam: Ministerstvo obrany SR, Peter Gajdoš, slovenskí vojaci
Zdroj: Webnoviny.sk – Slovensko je aktívnym členom NATO a bude zvyšovať výdavky na obranu, tvrdí minister Gajdoš © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Veľká noc je najstarším a najvýznamnejším kresťanským sviatkom. Poznáte jej históriu a pôvod?

Vysvetlenie pôvodu názvu „veľká“ treba hľadať v časoch otroctva Židov v starovekom Egypte.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *