Home / SVET / Taliban napísal list Američanom, chce rokovať o vzdelaní a ľudských právach pre všetkých

Taliban napísal list Američanom, chce rokovať o vzdelaní a ľudských právach pre všetkých

KÁBUL 14. februára (WebNoviny.sk) – Afganské militantné hnutie Taliban napísalo list Američanom. List však neadresovalo americkej vláde, ale „americkému ľudu, predstaviteľom nezávislých mimovládnych organizácií a mierumilovným kongresmanom“.

V dlhom liste, v ktorom agentúra AP napočítala takmer 3 000 slov, Taliban pripomína Američanom, že vojna v Afganistane je najdlhšou vojnou, v ktorej kedy boli Spojené štáty zainteresované. Hnutie v liste, ktorého text zverejnilo v stredu, opätovne vyzýva na priame rokovania medzi Talibanom a Spojenými štátmi.

Odporúčame:
Afgánski ozbrojenci zaútočili na kriketové zápasy, zabili troch ľudí a viacerých zranili

Taliban na oplátku sľubuje, že ak sa chopí moci v Afganistane, jeho režim bude mierumilovný a zabezpečí „vzdelanie a ľudské práva pre všetkých, vrátane žien“. Hnutie však v liste podľa AP viac-menej odmieta účasť na širokospektrálnej vláde, v ktorej by popri ňom figurovali aj iné afganské politické sily, a tvrdí, že má právo vytvoriť vládu samé.

Viac k témam: Afganistan, Taliban, USA, vojaci v Afganistane
Zdroj: Webnoviny.sk – Taliban napísal list Američanom, chce rokovať o vzdelaní a ľudských právach pre všetkých © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Poľsko odvolalo veliteľa zboru rýchlej reakcie európskej armády Eurocorps, vyšetrujú jeho bezpečnostnú previerku

Poľsko začalo vyšetrovanie vojenskej kontrarozviedky, do ktorého bol zapojený.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *