Home / EKONOMIKA / Vláda podľa OĽaNO likviduje denné stacionáre, desiatky zanikli a tisícky ľudí prišlo o prácu

Vláda podľa OĽaNO likviduje denné stacionáre, desiatky zanikli a tisícky ľudí prišlo o prácu

BRATISLAVA 14. februára (WebNoviny.sk) – Vláda podľa poslankýň NR SR za hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) likviduje denné stacionáre. Ako uviedla na tlačovej besede poslankyňa hnutia Soňa Gaborčáková, po vládnej novele zákona o sociálnych službách od začiatku tohto roka zaniklo 80 denných stacionárov a o služby týchto zariadení tak prišlo 2 400 ľudí.

„Čo bude pokračovať ďalej, to si nechcem ani predstavovať,“ povedala. Ak sa podľa nej nedostane do stacionára osoba, ktorá to potrebuje, a zostane v domácom prostredí, zhorší sa jej zdravotný stav, posunie sa do vyššieho stupňa odkázanosti a vzniknú tým vyššie náklady pre štát.

Výška príspevku podľa odkázanosti

Opozičná poslankyňa tiež upozornila na to, že kým pred novelou zákona sa denné stacionáre financovali sumou 184 eur na jednu umiestnenú osobu, po novom sa výška príspevku líši podľa stupňa odkázanosti umiestnenej osoby. Pri druhom stupni odkázanosti je príspevok 43 eur, pri treťom 98 eur, pri štvrtom 130 eur, pri piatom 185 eur a pri šiestom stupni 228 eur. „V denných stacionároch sú spravidla ľudia s dvojkou, trojkou, štvorkou a maximálne päťkou,“ povedala.

Odporúčame:
Vláda konsoliduje cez zvyšovanie daní, výdavky si podľa Hegera nevšíma

Štát pritom svojimi krokmi podľa nej nepodporuje starostlivosť o zdravotne postihnuté dieťa či seniora v jeho domácom prostredí. Opatrovateľský príspevok podľa Gaborčákovej vláda od januára minulého roka zvýšila o necelých 30 eur, čo bolo podľa nej žalostne málo, a ďalšie zvýšenie sa plánuje až od septembra tohto roka.

Vyzývajú na zmenu zákona

„Takáto plošná likvidácia stacionárov je neférová a nespravodlivá,“ uviedla na tlačovej besede poslankyňa za OĽaNO Anna Verešová. Novela zákona o sociálnych službách podľa nej vrátila Slovensko späť, keďže rezort práce ňou zaviedol pre denné stacionáre likvidačné podmienky. Ministra práce a sociálnych vecí Jána Richtera vyzvala, aby zákon o sociálnych službách zmenil.

Odporúčame:
Aktualizované: Danko reagoval na petíciu odborárov o stanovení maximálneho veku pre odchod do dôchodku

Štátny tajomník rezortu práce a sociálnych vecí Branislav Ondruš ešte koncom novembra minulého roka pripustil, že počet denných stacionárov sa môže od začiatku tohto roka znížiť. Novela zákona o sociálnych službách totiž zmenila spôsob ich financovania. Štátny príspevok na sociálne služby sa podľa nových pravidiel môže využiť len na mzdy zamestnancov.

„Môže to pomôcť k zodpovednejšiemu prístupu k zriaďovaniu a k súhlasu so vznikom denného stacionára na úrovni obcí a miest,“ povedal Ondruš. Z monitoringov v denných stacionároch, ktoré vlani vykonal rezort práce a sociálnych vecí, podľa Ondruša vyplýva, že denné stacionáre v mnohých prípadoch nenapĺňajú svoju dennú kapacitu, hoci štát dennú kapacitu v stacionároch financuje.

Viac k témam: Anna Verešová, denné stacionáre, dôchodcovia, Ministerstvo práce sociálnych vecí a rodiny SR, OĽaNO Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti, Soňa Gaborčáková
Zdroj: Webnoviny.sk – Vláda podľa OĽaNO likviduje denné stacionáre, desiatky zanikli a tisícky ľudí prišlo o prácu © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Novela zákonníka práce zavedie povinnosť dodávateľovi služieb vyplatiť mzdu zamestnancovi, ktorému ju nevyplatil zamestnávateľ

Novelu v stredu schvália vláda na svojom výjazdovom rokovaní v Galante.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *