Home / SLOVENSKO / Ústav pamäti národa konal podľa zákona, už prvý súd mal zamietnuť Babišovu žalobu

Ústav pamäti národa konal podľa zákona, už prvý súd mal zamietnuť Babišovu žalobu

BRATISLAVA 14. februára (WebNoviny.sk) – Krajský súd v Bratislave zamietol žalobu politika Andreja Babiša proti Ústavu pamäti národa po tom, ako mu vo veci prikázal Ústavný súd SR opätovne konať z dôvodu, že ústav konal podľa zákona.

„Odvolací súd v zmysle nálezu ústavného súdu konštatuje, že vzhľadom na skutočnosť, že v spore označený žalovaný nie je a nebol pôvodcom zásahu do práva na ochranu osobnosti žalobcu, keď mu zverejnenie prepisu evidencií bývalej Štátnej bezpečnosti (ŠtB) ukladá zákon o pamäti národa, mal súd prvej inštancie správne žalobu zamietnuť pre absenciu pasívnej vecnej legitimácie žalovaného, z ktorého dôvodu neostalo odvolaciemu súdu než napadnutý rozsudok súdu prvej inštancie zmeniť a pre označený nedostatok takzvanej pasívnej vecnej legitimácie v spore na strane žalovaného žalobu zamietnuť,“ uviedol pre agentúru SITA hovorca bratislavských súdov Pavol Adamčiak s tým, že odvolací súd tak zmenil rozsudok prvostupňového súdu.

Porušili ústavné práva ÚPN

Ako dodal, rozsudok je právoplatný doručením. O verdikte súdu informoval v utorok denník SME s tým, že súd takto rozhodol ešte 30. januára. Ústavu pamäti národa podľa jeho hovorcu Jerguša Sivoša rozsudok ešte nedoručili, konštatoval však, že rozhodnutie vítajú.

Odporúčame:
Babiš definitívne prehral súd, Ústav pamäti národa ho eviduje v zväzkoch ŠTB oprávnene

Ústavný súd verdiktom z októbra minulého roku skonštatoval, že Najvyšší súd (NS) SR, ako aj Krajský súd v Bratislave svojím postupom v kauze Babiš porušili základné ústavné práva Ústavu pamäti národa. Ústavný súd tak zrušil nielen uznesenie NS SR, ale aj rozsudok Krajského súdu Bratislava a vrátil mu vec na ďalšie konanie.

Evidovaný ako agent ŠtB

Andrej Babiš je pôvodom Slovák a politik s českým občianstvom. Podľa doteraz zverejnených dokumentov pochádzajúcich z archívu Ústavu pamäti národa bol Babiš evidovaný ako dôverník, neskôr údajne podpísal viazací akt a stal sa tak agentom ŠtB. Okresný súd Bratislava I v júni 2014 neprávoplatne rozhodol, že je Andrej Babiš vo zväzkoch ŠtB evidovaný neoprávnene.

Odporúčame:
Prezident Zeman chce byť menej arogantný a sebavedomý, zato viac pokorný

Ústav pamäti národa sa proti rozhodnutiu odvolal. Odvolací krajský súd v júni 2015 pôvodný rozsudok potvrdil. ÚPN proti tomuto rozhodnutiu podal v novembri 2015 dovolanie k Najvyššiemu súdu SR, pretože sa domnieval, že rozhodnutie nižších inštancií bolo založené na nezákonných dôkazoch. NS SR však dovolanie zamietol. ÚPN proti tomu podal sťažnosť na ústavný súd.

Viac k témam: Andrej Babiš, Krajský súd Bratislava, ÚPN Ústav pamäti národa
Zdroj: Webnoviny.sk – Ústav pamäti národa konal podľa zákona, už prvý súd mal zamietnuť Babišovu žalobu © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

„Verejne aktívni veriaci občania“ spísali výzvu na podporu Korčoka, podpísali ju aj niektorí politici

Deklarujú, že Korčok nie je pre veriacich žiadnym strašiakom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *