Home / SVET / Zomrel princ Henrik, manžel kráľovnej Margaréty II.

Zomrel princ Henrik, manžel kráľovnej Margaréty II.

KODAŃ 14. februára (WebNoviny.sk) – Vo veku 83 rokov zomrel dánsky princ Henrik. Smutnú správu oznámil kráľovský dvor, ktorý uviedol, že manžel kráľovnej Margaréty II. skonal v spánku v utorok o 23:18 v prítomnosti manželky a ich dvoch synov – korunného princa Frederika a princa Joachima.

Vážne chorého manžela dánskej kráľovnej v utorok previezli z nemocnice do rodinnej rezidencie, zámku Fredensborg, kde si želal „stráviť svoje posledné chvíle,“. Henrika hospitalizovali 28. januára s pľúcnou infekciou, pričom mu lekári v ľavej časti pľúc objavili nezhubný nádor.

S Margarétou sa oženil v roku 1967

Henri Marie Jean André de Laborde de Monpezat sa narodil 11. júna 1934 v juhofrancúzskom Talence.

Prvé roky života prežil vo francúzskych kolóniách v Ázii, vyštudoval univerzitu v Paríži, naučil sa mandarínčinu aj vietnamčinu a strávil rok aj na univerzite v Hongkongu. S Margarétou sa oženil v roku 1967 a po jej nástupe na trón dostal titul Princ manžel.

Odporúčame:
Stav princa Henrika je naďalej vážny, na zámku Fredensborg chce stráviť posledné chvíle

Henrik bol vášnivým klaviristom, bol činným vo viacerých organizáciách, písal básne, memoáry aj iné knihy. Mal čestné hodnosti generála v armáde a vojenskom letectve, v námorníctve mal hodnosť admirála. Od roku 2016 obmedzil vykonávanie oficiálnych povinností.

Počas života viackrát šokoval verejnosť aj médiá

Princ počas života viackrát šokoval verejnosť aj médiá, keď sa napríklad krátko po svadbe vyjadril, že naplieskanie deťom na zadok je dobré. V 80. rokoch minulého storočia zase verejne uviedol, že chce dostávať výplatu, aby nemusel byť odkázaný na manželku, ktorá dostáva ročné dávky.

Po zmene zákona nakoniec dostával 10 percent z finančnej podpory, ktorú každý rok parlament vyčleňuje pre kráľovskú rodinu. Henrik bol dlhodobo nespokojný s tým, že sa nestal kráľom, ale len princom a vlani v auguste šokoval vyhlásením, že nechce, aby ho pochovali vedľa jeho manželky.

Zástupcovia kráľovskej rodiny v septembri informovali, že Henrik trpí demenciou. Lekári vyhlásili, že rozsah kognitívnej poruchy je väčší, ako si pôvodne mysleli a môže sa prejaviť zmenami v správaní, reakciách, úsudku a emočnej oblasti.

Viac k témam: princ Henrik, úmrtie
Zdroj: Webnoviny.sk – Zomrel princ Henrik, manžel kráľovnej Margaréty II. © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Ukrajincom sa podarilo zničiť na okupovanom Kryme štyri ruské raketové systémy S-400

Údery podľa zničili alebo kriticky poškodili aj tri ruské radarové stanice, veliteľské stanovište protivzdušnej obrany a systém velenia a riadenia protivzdušnej obrany Fundament-M.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *