Home / SLOVENSKO / Študenti budú zodpovední za kvalitu školstva, Lubyová odsúhlasila ich účasť pri tvorbe zákonov

Študenti budú zodpovední za kvalitu školstva, Lubyová odsúhlasila ich účasť pri tvorbe zákonov

BRATISLAVA 13. februára (WebNoviny.sk) – Zástupcovia Študentskej rady vysokých škôl sa v utorok stretli s ministerkou školstva Martinou Lubyovou, aby prerokovali viacero tém.

Kľúčovými témami boli najmä rekonštrukcie vysokoškolských internátov, účasť študentov v akreditačnom procese, rok štúdia v nadštandardnej dĺžke pre študentov zadarmo či študentské pôžičky.

Predseda študentskej rady je spokojný

Ako sa na spoločnom brífingu vyjadril predseda študentskej rady Bálint Lovász, je spokojný najmä s tým, že ministerka súhlasila, aby sa zástupcovia študentov mohli podieľať na tvorbe zákonov. Študenti tak budú zodpovední za kvalitu nášho vysokého školstva.

Členovia študentskej rady ďalej načrtli problematiku podpory a financovania študentských spolkov a organizácií. Na to treba urobiť zmeny vo vysokoškolskom zákone.

Odporúčame:
Foto: Fico a Lubyová skontrolovali školský lyžiarsky kurz, chcú podporiť aj plavecký výcvik

„Študenti, ktorí aktívne pôsobia v nejakých spolkoch či organizáciách tak nadobudnú pocit, že sa dokážu na Slovensku realizovať, a to, aby boli slovenskí študenti doma spokojní, je pre nás veľmi dôležité,“ povedal Lovász.

Rektori sa dohodli na rozdelení financií

Najzávažnejšou témou bola rekonštrukcia internátov. Ako povedala šéfka rezortu školstva, rektori vysokých škôl sa dohodli, podľa akého kľúča sa rozdelí sľúbených 50 miliónov eur od premiéra Roberta Fica pre jednotlivé univerzity. Štát rozdelí 50 miliónov eur v tomto a budúcom roku.

Podľa premiéra nebude žiadna vysoká škola ukrátená o peniaze. Rekonštrukcie musia byť podľa zákona, to znamená, že škola musí mať stavebné povolenie a musí vyhlásiť súťaž na verejné obstarávanie. „Ak toto škola splní, automaticky posielame škole peniaze,“ vysvetlil minulý týždeň Fico.

Viac k témam: Bálint Lovász, internáty, Martina Lubyová, Ministerstvo školstva vedy výskumu a športu SR, Študentská rada vysokých škôl (ŠRVŠ)
Zdroj: Webnoviny.sk – Študenti budú zodpovední za kvalitu školstva, Lubyová odsúhlasila ich účasť pri tvorbe zákonov © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Smolenický zámok pozýva na ochutnávku exkluzívnej zámockej medoviny

Smolenický zámok pripravuje pre svojich návštevníkov ochutnávku limitovanej Zámockej medoviny, ktorú vyrobilo medovinárstvo Včelovina.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *