Home / EKONOMIKA / Energetické firmy účtovali odberateľom vysoké ceny, vrátia im vyše stotisíc eur

Energetické firmy účtovali odberateľom vysoké ceny, vrátia im vyše stotisíc eur

BRATISLAVA 6. februára (WebNoviny.sk) – Niektoré spoločnosti podnikajúce na Slovensku v elektroenergetike, plynárenstve či v teplárenstve ani minulý rok nedodržali ceny stanovené regulačným úradom. Za to, že svojim odberateľom účtovali neprimerané ceny, budú im musieť vrátiť niekoľko desiatok tisíc eur.

„Úrad uložil regulovaným subjektom vrátiť odberateľom elektriny, tepla a plynu finančné prostriedky, ktoré predstavovali rozdiel medzi uplatnenou cenou a cenou, ktorá mala byť uplatnená podľa platných predpisov v celkovej výške 101 014 eur,“ uviedol pre portál vEnergetike.sk hovorca Úradu pre reguláciu sieťových odvetví Radoslav Igaz.

Regulačný úrad v minulom roku vykonal v energetických či vodárenských spoločnostiach celkovo 103 kontrol. „Z toho 74 kontrol v subjektoch, ktoré sa zaoberajú výkonom činnosti v elektroenergetike, 41 v plynárenstve, 50 v tepelnej energetike a päť vo vodárenstve,“ doplnil Igaz.

Odporúčame:
Firma Lumius končí na slovenskom trhu, zákazníci si musia hľadať nového dodávateľa energií

Najviac porušení zákona zistili inšpektori z ÚRSO v elektroenergetike. “Najčastejším porušením zákona o regulácii zo strany firiem bolo nedodržanie cenovej regulácie a neuskutočňovanie dodávok tovaru a služieb v súlade so schválenými alebo určenými cenami,“ doplnil Igaz.

Okrem povinnosti vrátiť časť prostriedkov svojim odberateľom dostali energetické spoločnosti od regulátora aj pokuty. Regulačný úrad v minulom roku uložil 282 pokút v celkovej výške 237 600 eur. „Najvyššiu pokutu sme uložili spoločnosti ČEZ Slovensko za porušenie povinností dodávateľa elektriny a plynu,“ konštatoval Igaz.

Viac k témam: cena elektriny, energetika, plyn, ÚRSO Úrad pre reguláciu sieťových odvetví, voda
Zdroj: Webnoviny.sk – Energetické firmy účtovali odberateľom vysoké ceny, vrátia im vyše stotisíc eur © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Novela zákonníka práce zavedie povinnosť dodávateľovi služieb vyplatiť mzdu zamestnancovi, ktorému ju nevyplatil zamestnávateľ

Novelu v stredu schvália vláda na svojom výjazdovom rokovaní v Galante.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *