Home / SLOVENSKO / Európska komisia musí opäť posúdiť, či slovenské zdravotné poisťovne dostali štátnu pomoc

Európska komisia musí opäť posúdiť, či slovenské zdravotné poisťovne dostali štátnu pomoc

BRATISLAVA 5. februára (WebNoviny.sk) – Všeobecný súd EÚ anuloval rozhodnutie Európskej komisie (EK), ktorým zamietla sťažnosti slovenskej zdravotnej poisťovne Dôvera z rokov 2007 a 2011 tvrdiacich, že Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) a Spoločná zdravotná poisťovňa (SZP) dostali v niekoľkých prípadoch štátnu pomoc. EK v októbri 2014 rozhodla, že opatrenia, na ktoré sa Dôvera sťažovala, nie sú štátnou pomocou.

Sociálnosť a solidarita

Podľa EK totiž vzhľadom na prevahu sociálnosti a solidarity a regulačných aspektov slovenského systému povinného zdravotného poistenia, sa aktivita v tomto systéme nemôže považovať za ekonomickú aktivitu a preto SZP a VšZP nemôžu byť klasifikované ako podniky v zmysle pravidiel EÚ pre štátnu pomoc.

Dôvera s podporou zdravotnej poisťovne Union napadli rozhodnutie EK na Všeobecnom súde EÚ. Tento súd v rozhodnutí, ktoré zverejnil v pondelok, uznal zistenie EK, že v slovenskom systéme zdravotného poistenia prevažujú aspekty sociálnosti a solidarity a regulačné aspekty. Podľa súdu však fakt, že subjekt ponúka na trhu svoje služby bez snahy dosiahnuť zisk, nebráni tomu, aby sa považoval za podnik. Súťaží totiž s inými subjektmi, ktoré sa snažia dosiahnuť zisk poskytovaním takýchto služieb.

Súd nerozhodol o sporných opatreniach

Súd poukazuje na to, že slovenský zákon umožňuje súkromným zdravotným poisťovniam dosahovať zisky. Súd dospel k záveru, že aktivita poskytovania povinného zdravotného poistenia na Slovensku má ekonomickú povahu a preto SZP a VšZP by sa tiež mali považovať za podniky, na ktoré sa vzťahujú pravidlá EÚ v oblasti štátnej pomoci.

Súd však konštatuje, že nerozhodol o tom, či sporné opatrenia sú naozaj štátnou pomocou, ktorú legislatíva EÚ zakazuje. EK musí v spore prijať nové rozhodnutie, ktoré je potom opäť možné napadnúť na Všeobecnom súde.

Podľa Dôvery štátnou pomocou bolo navýšenie kapitálu SZP o zhruba 15 mil. eur od novembra 2005 po november 2006, splatenie dlhov SZP v rokoch 2003 a 2006 v sume 52,7 mil. eur a 28 mil. eur štátnou spoločnosťou Veriteľ, dotácia v sume 7,6 mil. eur pre SZP v roku 2006 zo strany ministerstva zdravotníctva a navýšenie kapitálu VšZP v roku 2010 o sumu 65,1 mil. eur.

Viac k témam: Dôvera zdravotná poisťovňa, Európska komisia (EK), spoločná zdravotná poisťovňa, Všeobecný súd Európskej únie, VšZP Všeobecná zdravotná poisťovňa
Zdroj: Webnoviny.sk – Európska komisia musí opäť posúdiť, či slovenské zdravotné poisťovne dostali štátnu pomoc © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Europoslanci prijali únijné pravidlá na boj proti praniu špinavých peňazí. Novozriadený orgán dohliadne aj na financovanie terorizmu

Zákony tiež dávajú finančným spravodajským jednotkám viac právomocí na analýzu a odhaľovanie prípadov prania špinavých peňazí a financovania terorizmu ako aj na pozastavenie podozrivých transakcií.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *