Home / EKONOMIKA / Trinásty a 14. plat budú súčasťou priemerného zárobku, ovplyvní to nielen čerpanie dovolenky

Trinásty a 14. plat budú súčasťou priemerného zárobku, ovplyvní to nielen čerpanie dovolenky

BRATISLAVA 31. januára (WebNoviny.sk) – Trináste a štrnáste platy sa nakoniec budú započítavať do priemerného zárobku zamestnanca. Predstavitelia SNS, ktorí presadzujú oslobodenie trinástych a štrnástych platov do sumy 500 eur od daní a odvodov, tak akceptovali požiadavku predstaviteľov Konfederácie odborových zväzov SR.

Po stredajšom rokovaní vlády o tom informoval minister práce a sociálnych vecí Ján Richter. „V stredu ráno sa u nás na ministerstve uskutočnilo ďalšie rokovanie, predkladatelia vyhoveli požiadavke odborárov,“ povedal Richter.

Oslobodenie od daní a odvodov

Návrh, ktorý do parlamentu predložia poslanci NR SR za SNS, tak podľa ministra zahrnie trináste a štrnáste platy do priemerného zárobku zamestnanca z hľadiska preplácania dovolenky, či iných nárokov zamestnanca. „Trinásty a štrnásty plat bude tvoriť súčasť balíka, ktorý je predmetom dovolenkového priemeru,“ dodal minister.

Zástupcovia SNS za účasti ministra práce Jána Richtera v utorok rokovali na pôde ministerstva práce a sociálnych vecí so zamestnávateľmi a odborármi o návrhu na postupné oslobodenie dobrovoľných trinástych a štrnástych platov od daní a odvodov. Ako na tlačovej besede uviedla štátna tajomníčka rezortu financií Dana Meager (nominantka SNS), pôjde o odmenu vo výške do 500 eur.

Odporúčame:
Odborári chcú zarátať 13. a 14. plat do priemerného zárobku a SNS eliminovať odmeny „na ruku“

Podmienkou podľa nej však bude to, aby pri trinástom plate oslobodenom od daní a odvodov pracovný pomer zamestnanca trval nepretržite aspoň dva roky. Oslobodenie štrnásteho platu od daní a odvodov bude podmienené tým, aby zamestnanec pracoval u zamestnávateľa nepretržite aspoň štyri roky a druhou podmienkou bude, aby zamestnávateľ vyplatil zamestnancovi aj trinásty plat.

Ľudia by prišli o peniaze

Štátna tajomníčka rezortu financií dostala v utorok od odborárov zásadnú pripomienku, aby sa trináste a štrnáste platy započítavali do priemerného zárobku zamestnanca. Návrh SNS totiž s takýmto postupom nepočítal. „Akonáhle by sa to nezarátavalo do priemerného zárobku, ľudia prídu o peniaze,“ povedal prezident Konfederácie odborových zväzov SR Jozef Kollár.

Odporúčame:
Vo firme Embraco podpísali kolektívnu zmluvu, vedenie odkleplo 13. a 14. plat a množstvo bonusov

Podľa ministra práce a sociálnych vecí Jána Richtera z rokovania koaličnej rady vzišla dohoda, že legislatívny návrh na oslobodenie trinástych a štrnástych platov od daní a odvodov sa stane súčasťou poslaneckého návrhu novely Zákonníka práce, ktorý do parlamentu predložili poslanci za Smer-SD.

Viac k témam: 13. plat, 14. plat, Ján Richter, KOZ Konfederácia odborových zväzov SR, Ministerstvo práce sociálnych vecí a rodiny SR
Zdroj: Webnoviny.sk – Trinásty a 14. plat budú súčasťou priemerného zárobku, ovplyvní to nielen čerpanie dovolenky © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Obstarávanie rekonštrukcie areálu Úradu vlády sa môže začať, ministri návrh schválili

Ceny prác by mala byť viac ako 7,1 milióna eur.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *