Home / KULTÚRA / Umenie / Tieto maľby nám nepatria, tvrdí Louvre a hľadá pôvodných vlastníkov diel ukradnutých počas vojny

Tieto maľby nám nepatria, tvrdí Louvre a hľadá pôvodných vlastníkov diel ukradnutých počas vojny

PARÍŽ 31. januára (WebNoviny.sk) – Múzeum Louvre v Paríži natrvalo vystaví 31 obrazov v snahe nájsť ich právoplatných vlastníkov. Maľby, ako aj tisícky ďalších umeleckých diel, ukradli nemeckí nacisti židovským rodinám vo Francúzsku počas druhej svetovej vojny.

Viac ako 45-tisíc objektov sa po vojne podarilo vrátiť pôvodným majiteľom, zatiaľ čo vlastníci približne 2 000 ďalších zostávajú neznámi. Na zozname ukradnutých diel sa nachádza aj 296 obrazov, ktoré sú uskladnené v múzeu Louvre.

Vedúci oddelenia malieb Sebastien Allard pre Associated Press uviedol: „Tieto maľby nám nepatria. V minulosti múzeá často pôsobili ako predátori, našim cieľom je ale vrátiť ich.“ Dediči, ktorí na výstave svoje obrazy opäť objavia, majú priniesť doklad potvrdzujúci ich vlastníctvo a požiadať o vrátenie.

Odporúčame:
Projekt dostavby Danubiany je podľa ministra Maďariča lacný v porovnaní s tým, čo získame

Francúzske úrady sa dlhodobo snažia identifikovať majiteľov odcudzených diel. Niektoré z nich už v múzeu vystavujú pod označením MNR, čo sú francúzske iniciály programu na vrátenie umeleckých objektov. Od roku 1951 sa však podarilo nájsť len 51 právoplatných vlastníkov umeleckých diel.

Viac k témam: krádež, kultúra, Múzeum Louvre Paríž, nacisti, umelecká tvorba, umenie
Zdroj: Webnoviny.sk – Tieto maľby nám nepatria, tvrdí Louvre a hľadá pôvodných vlastníkov diel ukradnutých počas vojny © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Vo veku 70 rokov zomrel významný slovenský umelec Alexej Vojtášek

Alexej Vojtášek žil v Bratislave a popri komornej maľbe sa venoval aj kresbe, grafike, priestorovým objektom a monumentálnym maliarskym dielam do architektúry.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *