Home / EKONOMIKA / Ekonomika Veľkej Británie po brexite oslabí, píše sa v uniknutom vládnom dokumente

Ekonomika Veľkej Británie po brexite oslabí, píše sa v uniknutom vládnom dokumente

LONDÝN 30. januára (WebNoviny.sk) – Prognóza pripravená pre britskú vládu údajne konštatuje, že ekonomika Británie bude po odchode z Európskej únie slabšia bez ohľadu na to, akú obchodnú dohodu s úniou uzavrie.

Podľa uniknutého dokumentu, ktorý zverejnil spravodajský portál BuzzFeed, ak Británia dosiahne s EÚ dohodu o voľnom obchode, rast britskej ekonomiky v najbližších 15 rokoch bude menší o 5 percent, ako sa teraz predpovedá.

Ak sa dohoda nedosiahne a Británia bude s EÚ obchodovať na základe pravidiel Svetovej obchodnej organizácie (WTO), jej ekonomický rast podľa dokumentu bude v najbližších 15 rokoch slabší o 8 percent. Ak Británia zostane na spoločnom trhu bez členstva v EÚ, ekonomika bude slabšia o 2 percentá.

Odporúčame:
EÚ upozornila Britániu, že počas prechodného obdobia nebude spolurozhodovať

Britská vláda tvrdí, že krajina bude schopná dosiahnuť nové obchodné dohody vo svete, aby nahradila akýkoľvek pokles obchodu s EÚ. Podľa uniknutej analýzy nové obchodné dohody s USA, Čínou, Indiou a inými krajinami podporia ekonomický rast, ale nebude to stačiť na nahradenie straty príjmov z trhu EÚ, ktorá je teraz pre Britániu najväčším obchodným partnerom.

Viac k témam: brexit, Európska únia, Veľká Británia
Zdroj: Webnoviny.sk – Ekonomika Veľkej Británie po brexite oslabí, píše sa v uniknutom vládnom dokumente © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Prijímanie vysokokvalifikovaných zamestnancov z cudziny sa zjednoduší, vychádza to z novely zákona

Novela zákona o pobyte cudzincov sa posúva do druhého čítania.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *