Home / EKONOMIKA / Minister Drucker považuje slovenské zdravotníctvo za štandardné, pripustil však aj nedostatky

Minister Drucker považuje slovenské zdravotníctvo za štandardné, pripustil však aj nedostatky

BRATISLAVA 30. januára (WebNoviny.sk) – Minister zdravotníctva Tomáš Drucker je rád, že slovenské zdravotníctvo sa dá označiť za štandardné v rámci Európy. „Je to dobrá správa pre pacientov i zdravotníckych pracovníkov,“ povedal na utorňajšom brífingu Drucker.

Pozitívom je dostupnosť vyšetrenia

Reagoval tak na rebríček Euro Health Consumer Index (EHCI), ktorý vypracovala švédska organizácia Health Consumer Powerhouse. Slovensko sa v ňom umiestnilo na trinástom mieste a polepšilo si tak o desať priečok. Pritom 23. miesto v predchádzajúcom roku podľa Druckera nebolo zaslúžené a krajina na tom už v roku 2016 bola v skutočnosti lepšie.

Odporúčame:
Slovenské zdravotníctvo sa výrazne zlepšilo, medzi krajinami V4 je podľa rebríčka najlepšie

Správa EHCI pripisuje zlepšenie umiestnenia SR najmä dobrému výsledku v oblasti dostupnosti zdravotnej starostlivosti. Jedným z pozitívne hodnotených indikátorov bola aj dostupnosť vyšetrenia na CT do 7 dní. Podľa Druckera k tomu prispela zmena vo financovaní vyšetrení na CT. Zvýšil sa tak počet vyšetrení a skrátilo čakanie. „Pacienti lepšie vnímajú aj stav našich urgentov a otázku tzv. čakačiek na veľké elektívne chirurgické zákroky,“ vymenoval Drucker.

Nedostatky v prevencii a výstupoch

Minister pripustil, že slovenské zdravotníctvo má stále nedostatky v oblasti prevencie, výstupov a liekov. „Mnohé zmeny sme už spustili, či už ide o transplantácie obličiek či o dialýzy,“ povedal Drucker. Pripomenul tiež začiatok ostrej prevádzky e-Zdravia, ktorého absenciu v roku 2017 EHCI Slovensku vyčítal.

Odporúčame:
Ocenili našu dostupnosť zdravotnej starostlivosti, najhorší sme v počte operácií sivého zákalu

Rebríček EHCI pozitívne hodnotil aj priamy prístup k špecialistom, aj keď na Slovensku existuje systém výmenných lístkov, keď sa bez odporúčania všeobecného lekára dá dostať len k niektorým špecialistom. Ako však upozornil riaditeľ Inštitútu zdravotnej politiky Martin Smatana, skóre nebolo maximálne. Health Consumer Powerhouse pritom pri hodnotení vychádzal z odpovedí pacientov.

Viac k témam: CT prístroj, e-Health, Ministerstvo zdravotníctva SR, Tomáš Drucker
Zdroj: Webnoviny.sk – Minister Drucker považuje slovenské zdravotníctvo za štandardné, pripustil však aj nedostatky © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Nezamestnanosť sa blíži k rekordne nízkym číslam, druhý mesiac po sebe rástol aj počet zamestnaných cudzincov

Odtok uchádzačov o zamestnanie z evidencie naďalej prevyšuje prítok do evidencie, čo spôsobilo rekordne nízky počet ľudí bez práce.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *