Home / EKONOMIKA / Odmeny exekútorov by mohli byť nižšie o DPH, Sme rodina chce tak znížiť náklady Slovákov

Odmeny exekútorov by mohli byť nižšie o DPH, Sme rodina chce tak znížiť náklady Slovákov

BRATISLAVA 30. januára (WebNoviny.sk) – Hnutie Sme rodina chce odmeny exekútorov oslobodiť od dane z pridanej hodnoty (DPH). Na aktuálnu schôdzu parlamentu preto predložili poslanecký návrh novely exekučného poriadku, ako aj novely zákona o dani z pridanej hodnoty.

Svoj návrh odôvodňujú tým, že chcú zabezpečiť, aby občania Slovenskej republiky neboli pri exekúcii neúmerne zaťažovaní nadmernými nákladmi.

Podľa návrhu by odmena a tiež služby, za vykonanie ktorých má exekútor nárok na vyplatenie odmeny, boli oslobodené od dane z pridanej hodnoty, čím by sa znížili náklady na exekúciu pre dlžníkov o 20 %.

„Je nemysliteľné, aby sa štát podieľal na úžere vlastných občanov a prihodil na to daň z pridanej hodnoty. Úžera – čo už je to za pridanú hodnotu,“ povedal na utorňajšej tlačovej konferencii predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár.

Odporúčame:
Na problém kvót pre osemročné gymnáziá sme upozorňovali, tvrdí Pčolinská zo Sme rodina

Ako dodal poslanec za hnutie Peter Pčolinský, ministerstvo financií dopad takejto zmeny nevyčíslilo. Priznáva, že štátna kasa by bola o niečo ukrátená, na druhej strane má však tento návrh podľa neho pozitívny dopad na sociálnu inklúziu či hospodárenie obyvateľstva. Návrh obhajuje aj tým, že ani v poisťovníctve sa daň z pridanej hodnoty neplatí.

Viac k témam: dane, exekúcia, exekútor, Sme Rodina Boris Kollár
Zdroj: Webnoviny.sk – Odmeny exekútorov by mohli byť nižšie o DPH, Sme rodina chce tak znížiť náklady Slovákov © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Novela zákonníka práce zavedie povinnosť dodávateľovi služieb vyplatiť mzdu zamestnancovi, ktorému ju nevyplatil zamestnávateľ

Novelu v stredu schvália vláda na svojom výjazdovom rokovaní v Galante.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *