Home / šport / Ostatné športy / Šport sa stal rukojemníkom v špinavých politických hrách, tvrdí Grafová a odmietla ísť na olympiádu

Šport sa stal rukojemníkom v špinavých politických hrách, tvrdí Grafová a odmietla ísť na olympiádu

MOSKVA 30. januára (WebNoviny.sk) – Rýchlokorčuliarka Oľga Grafová ako prvá z ruských športovcov odmietla účasť na zimných olympijských hrách 2018 v Pjongčangu.

Dvojnásobná bronzová medailistka zo ZOH v Soči (2014) svoje odmietnutie odôvodnila tým, že jej kolegyne vylúčili z Hier. Grafová sa chcela uchádzať o medailu v tímových stíhacích pretekoch v Pjongčangu, ale povedala, že po zákaze pre kolegyne to už nebude možné. Dodala, že teraz nechce pretekať na žiadnom podujatí.

V stanovisku na sociálnych sieťach 34-ročná ruská rýchlokorčuliarka uviedla, že „všetky moje nádeje súťažiť o pódium zmaril osud, pretože šport sa stal rukojemníkom v špinavých politických hrách.“

Štart povolili iba trom rýchlokorčuliarkam

Štart povolili iba trom ruským rýchlokorčuliarkam vrátane Grafovej. V ženskej tímovej stíhačke sú tri členky, ale jedna z trojice Rusiek je špecialistka na krátke trate, nehodiaca sa na dlhšie. Grafová mohla štartovať v niektorých individuálnych disciplínach.

Odporúčame:
Rusi dostali manuál, čo smú a čo nie počas ZOH 2018 v Pjongčangu

„Som šťastná, že komisia MOV ma uznala za čistú športovkyňu, ktorou aj som, ale som smutná, že viac ako polovica nášho rýchlokorčuliarskeho tímu nebola pozvaná na olympiádu, a nemám pochybnosti, že sú tiež čistí. Od chvíle, ako sme boli obrané o šancu bojovať na olympiáde o medailové priečky v tímovom šprinte, som neakceptovala pozvanie MOV,“ napísala Grafová.

Rusi musia súťažiť pod neutrálnou vlajkou

Rusi neobsadia ani ďalšie štafety. Mužskému tímu zostal jediný rýchlokorčuliar a iba traja sú k dispozícii pre šortrek v štafete na 5000 metrov, ktorá je zložená zo štyroch členov.

V biatlone má Rusko dvoch mužov a dve ženy s oprávnením štartovať v Pjongčangu, a tak bude môcť postaviť kvarteto aspoň v zmiešanej štafete.

Po rezignácii Grafovej na účasť na ZOH zostáva v tíme Olympijských športovcov z Ruska do Pjongčangu 168 pretekárov, ktorí musia súťažiť pod neutrálnou vlajkou pre dopingové sankcie z Hier 2014 v Soči.

Viac k témam: doping, Oľga Grafová, Rusko, rýchlokorčuľovanie, zimné športy, ZOH Zimné olympijské hry 2018 v Pjongčangu
Zdroj: Webnoviny.sk – Šport sa stal rukojemníkom v špinavých politických hrách, tvrdí Grafová a odmietla ísť na olympiádu © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Mikaela Shiffrinová sa na svahy vrátila vo veľkom štýle, vyhrala slalom v Aare a spečatila zisk malého glóbusu

Predchádzajúce týždne vynechala pre problémy s kolenom, ktoré si poranila ešte v januári pri páde v talianskej Cortine d'Ampezzo.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *