Home / SLOVENSKO / Sulíkova SaS predstavila vyše 100 opatrení na reformu polície, ozbrojených síl a súdneho systému

Sulíkova SaS predstavila vyše 100 opatrení na reformu polície, ozbrojených síl a súdneho systému

BRATISLAVA 29. januára (WebNoviny.sk) – Vyše 100 konkrétnych opatrení na reformu polície, ozbrojených síl a súdneho systému zhrnutých v dokumente Bezpečnejšie a spravodlivejšie Slovensko predstavila v pondelok strana Sloboda a Solidarita.

Ako povedal novinárom predseda SaS Richard Sulík, do praxe sú ich schopní zaviesť ihneď, ako im voliči dajú vo voľbách dôveru. „SaS týmto opakovane potvrdzuje, že je najlepšie pripravenou stranou na vládnutie,“ vyhlásil. SaS si podľa Sulíka vytýčila osem oblastí, ktorým sa treba prednostne venovať.

 

Sú to členstvo Slovenska v EÚ, podnikateľské prostredie, školstvo, zdravotníctvo, rómske osady, odvodový a sociálny systém, štíhly štát a bezpečnosť a spravodlivosť. Podľa jedného z autorov dokumentu Ľubomíra Galka navrhované opatrenia vznikli na základe diskusií s odborníkmi z praxe.

Odporúčame:
Strana Sloboda a Solidarita predstavila školskú reformu s názvom Spravme Slovensko vzdelanejším

Reforma polície, ktorá je podľa Galka v očiach verejnosti nedôveryhodná, bude zahŕňať zabezpečenie nezávislej kontroly činnosti polície. „Účinná kontrola nie je možná, keď sú kontrolujúci a kontrolovaní podriadení jednej osobe, ministrovi vnútra,“ vysvetlil Galko.

SaS preto navrhuje vytvorenie nezávislého kontrolného úradu, ktorý by nahradil súčasnú Inšpekciu policajného zboru. Špecializované útvary polície budú určené výhradne na veci v pôsobnosti špecializovaného súdu a prokuratúry. Zmenu si podľa Galka vyžaduje aj hodnotiaci systém policajtov, v ktorom prevažuje kvantita a nie kvalita.

Posilnenie zahraničných misií

V oblasti ozbrojených síl SaS navrhuje ich ďalšiu, no transparentnú modernizáciu, a to najmä zvýšením štátnych výdavkov na obranu, ktoré dlhodobo nedosahujú požadované dve percentá z HDP. SaS je za posilnenie zahraničných misií „s vyššou pridanou hodnotou pre Slovensko“, bojových i humanitárnych.

Vymožiteľnosť práva na Slovensku je podľa liberálov stále slabá, justičný systém stále nie je dostatočne dôveryhodný. „Riadna vymožiteľnosť práva je podmienkou ekonomického a hodnotového rastu Slovenska,“ zdôraznil Galko s tým, že je nevyhnutné zvýšiť morálny kredit sudcov a posilniť verejnú kontrolu celého systému.

SaS chce zaviesť povinné bezpečnostné previerky sudcov, v prípade neodôvodnených prieťahov či nezákonných postupov zavedie automatické disciplinárne konanie a vytvorí nové pravidlá fungovania Ústavného súdu SR.

Viac k témam: Dokument SaS Bezpečnejšie a spravodlivejšie Slovensko, Ľubomír Galko, Ozbrojené sily SR, Polícia SR, Richard Sulík, SaS Sloboda a Solidarita, súdnictvo, vymožiteľnosť práva
Zdroj: Webnoviny.sk – Sulíkova SaS predstavila vyše 100 opatrení na reformu polície, ozbrojených síl a súdneho systému © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Na rýchlostnej ceste R7 horí auto. Na mieste zasahujú hasiči a záchranári (video)

Obmedzený je pravý jazdný pruh, vodičov žiadajú pri prejazde týmto úsekom o zvýšenú opatrnosť.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *