Home / SVET / Vo Fínsku sa začali prezidentské voľby, horúcim kandidátom je súčasný prezident Sauli Niinistö

Vo Fínsku sa začali prezidentské voľby, horúcim kandidátom je súčasný prezident Sauli Niinistö

HELSINKI 28. januára (WebNoviny.sk) – Vo Fínsku sa dnes začali prezidentské voľby. O priazeň voličov sa uchádza osem kandidátov vrátane súčasného prezidenta Sauliho Niinista. Okrem neho sa o kreslo hlavy štátu uchádzajú kandidát Zväzu Zelených Pekka Haavistö, Matti Vanhanen zo Strany stredu, Tuula Haatainen zo Sociálno demokratickej strany Fínska, Merja Kyllönen z Ľavicového zväzu, Nils Torvalds zo Švédskej ľudovej strany Fínska, Laura Huhtasaari z populistickej strany Praví Fíni a nezávislý kandidát Paavo Väyrynen.

Odporúčame:
Fíni podporili petíciu za zrušenie letného času, krajina bude zmenu lobovať v Európskej únii

Podľa posledných prieskumov verejnej mienky by sa malo najlepšie dariť súčasnej hlave štátu Saulimu Niinistovi, ktorý by mohol dostať 58 až 63 percent hlasov. Na druhom mieste by skončil Pekka Haavistö so 14 percentami. Pokiaľ nikto zo spomínaných kandidátov nezíska v prvom kole potrebnú väčšinu, 11. februára sa uskutoční druhé kolo. O post prezidenta, ktorého funkčné obdobie trvá šesť rokov, sa tak následne budú uchádzať dvaja kandidáti s najväčším počtom hlasov.

Viac k témam: Fínko, prezidentské voľby, Sauli Niinistö
Zdroj: Webnoviny.sk – Vo Fínsku sa začali prezidentské voľby, horúcim kandidátom je súčasný prezident Sauli Niinistö © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Kyjev vykonáva opatrenia na zaistenie bezpečnosti, predpokladá vstup ruských sabotérov do mesta

Opatrenia schválila Rada obrany Kyjeva.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *