Home / SVET / V Tichom oceáne našli niekoľko pasažierov zo stratenej kiribatskej lode, skupina sa plavila na drevenom člne

V Tichom oceáne našli niekoľko pasažierov zo stratenej kiribatskej lode, skupina sa plavila na drevenom člne

WELLINGTON 28. januára (WebNoviny.sk) – Záchranári našli v Tichom oceáne siedmich pasažierov zo stratenej kiribatskej lode MV Butiraoi. Skupina sa nachádzala na drevenom člne, do ktorého sa podľa úradov dostala, keď sa spomínaný katamarán potopil. Medzi zachránenými je šesť dospelých a jedno malé dieťa v bezvedomí.

Vojenské lietadlo Orion

Podľa novozélandského leteckého komodora Darryna Webba sa posádke vojenského lietadla Orion podarilo lokalizovať spomínaných siedmich pri pátraní po preživších. Záchranári skupine na člne zoslali vodu, jedlo a vysielačku, cez ktorú sa od nich neskôr dozvedeli, že sa im podarilo uniknúť z lode, keď sa potápala.

Odporúčame:
Potopenie lode vo Venezuele si vyžiadalo štyri obete a 28 nezvestných

Zachránení boli na člne štyri dni a v čase, keď ich našli, sa nachádzali viac ako 180 kilometrov od najbližšieho väčšieho ostrova. Skupinu v nedeľu poobede zachránila rybárska loď, ktorá po upozornení o ich nájdení zmenila kurz.

Príčina potopenia nie je známa

Ako Webb uviedol, okolo člna sa nachádzali trosky, ktoré mohli byť z MV Butiraoi. Čo spôsobilo potopenie lode, zatiaľ nie je známe a zvyšní ľudia, čo na nej boli, sú stále nezvestní. Pátrači sa podľa komodora plánujú preskupiť a vypočuť si zachránenú skupinu, následne sa rozhodnú, či budú pokračovať v pátraní.

Drevený katamarán MV Butiraoi veľký 17,5 metra vyplával 18. januára z kiribatského ostrova Nonouti a smeroval k atolu Južná Tarawa, pričom 240 kilometrov dlhá cesta mu mala trvať dva dni. Nachádzalo sa na ňom najmenej 50 ľudí. Novozélandské úrady sa o nezvestnosti lode dozvedeli až 26. januára. Podľa Webba po nej najprv pátralo kiribatské lietadlo, ale nemalo dostatočné radarové zariadenie. Podľa Johna Ashbyho z novozélandského Záchranného koordinačného centra loď pred danou plavbou prešla opravou hnacieho hriadeľa, čo mohlo spôsobiť problémy s navigáciou.

(SITA, ns),201801280003

Viac k témam: MV Butiraoi, stroskotanec, Tichý oceán
Zdroj: Webnoviny.sk – V Tichom oceáne našli niekoľko pasažierov zo stratenej kiribatskej lode, skupina sa plavila na drevenom člne © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Dobré vzťahy s Ruskom? Najskôr o 50 rokov, vraví expremiér Dzurinda

Podľa bývalého slovenského premiéra to bude trvať tak, ako vysporiadanie vzťahov medzi NSR a NDR.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *