Home / SVET / Zeman si podľa Mesežnikova zrejme získal ľudí, ktorí sa v prvom kole volieb nezúčastnili

Zeman si podľa Mesežnikova zrejme získal ľudí, ktorí sa v prvom kole volieb nezúčastnili

BRATISLAVA 27. januára (WebNoviny.sk) – Znovuzvolený prezident Českej republiky Miloš Zeman si zrejme získal ľudí, ktorí sa v prvom kole volieb nezúčastnili.

Očakával miernu prevahu Drahoša

Pre agentúru SITA to povedal prezident Inštitútu pre verejné otázky (IVO) Grigorij Mesežnikov s tým, že čakal miernu prevahu kandidáta Jiřího Drahoša, ktorý prehral.

Odporúčame:
Zeman alebo Drahoš? V Česku pokračuje druhé kolo prezidentských volieb

„Vychádzal som z toho, že neúspešní kandidáti mu prisľúbili podporu a tam bola veľká pravdepodobnosť, že voličov bude dosť, minimálne viac než mal Miloš Zeman. Čo sa týka triezvej analýzy, treba sa pozrieť na prieskumy, v čí prospech bola zvýšená volebná účasť,“ povedal.

Odporúčame:
Premiér Fico blahoželá svojmu priateľovi Zemanovi k novuzvoleniu za českého prezidenta

„Mám pocit, že sa Zemanovi podarilo získať voličov z prostredia nevoličov z toho prvého kola. Samozrejme, to jadro mal pevné,“ dodal. Podpora týchto ľudí podľa Mesežnikova podporila práve Zemana a vďaka ním sa mu pomohlo získať nadpolovičnú väčšinu hlasov.

Od Zemana neočakáva zmeny

Analytik sa domnieva, že práve mobilizácia po prvom kole volieb dokázala ľudí osloviť. „V prípade Drahoša, ten svojich voličov udržal, ale voliči ostatných neúspešných kandidátov ho podporili menej ako sa čakalo,“ povedal.

Ktorým smerom sa bude Drahoš uberať, je podľa Mesežnikova otázne. Podľa neho sa doposiaľ Drahoš neprikláňal k žiadnej z existujúcich politických strán. „Tak či s nejakou stranou uzatvorí nejakú dohodu o spolupráci.Možno sa bude profilovať ako nezávislá postava verejného života. Viem si predstaviť, že sa stane aktívnym účastníkom politického života,“ dodal.

Od Zemana neočakáva nijaké zmeny v spôsobe výkonu funkcie prezidenta. „On nevidí nutnosť nejakej zmeny, všetko zdôvodnil. Politik, ktorý už je veľmi vyprofilovaný, má jasnú predstavu, svoje väzby, tak je nereálne čakať, že by nejak zmenil svoje správanie,“ uviedol.

Viac k témam: Česká republika, Grigorij Mesežnikov, Jiří Drahoš, Miloš Zeman, prezidentské voľby v Česku
Zdroj: Webnoviny.sk – Zeman si podľa Mesežnikova zrejme získal ľudí, ktorí sa v prvom kole volieb nezúčastnili © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Británia schválila zákon o vyhosťovaní migrantov z Rwandy. Prvých chce deportovať už o pár týždňov

Oponenti sa zaviazali, že budú proti deportáciám do Rwandy naďalej bojovať.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *