Home / šport / Tenis / Aktualizované: Halepová odvrátila dva mečbaly, porazila Kerberovú a je vo finále Australian Open

Aktualizované: Halepová odvrátila dva mečbaly, porazila Kerberovú a je vo finále Australian Open

aktualizované 25. januára, 10:15

MELBOURNE 25. januára (WebNoviny.sk) – Rumunská tenistka Simona Halepová po mimoriadnej dráme zvíťazila za 140 minút 6:3, 4:6, 9:7 nad Nemkou Angelique Kerberovou vo štvrtkovom semifinále dvojhry žien na úvodnom grandslamovom turnaji sezóny Australian Open v Melbourne (15. – 28. januára, tvrdý povrch Plexicushion, celková dotácia 55 miliónov AUD).

Líderka singlového renkingu Halepová odvrátila dva mečbaly predvlaňajšej miestnej šampiónky Kerberovej v rade v dvanástom geme rozhodujúceho setu po tom, ako premrhala náskok 5:3 vrátane dvoch mečbalov za sebou v desiatej hre. Priebežne viedla aj 6:3, 3:1.

Rumunka bude v sobotu o 9.30 h SEČ bojovať o trofej s dánskou dvojkou svetového rebríčka Caroline Wozniackou, ktorá predtým zdolala Belgičanku Elise Mertensovú za 97 minút 6:3, 7:6 (2).

Odporúčame:
Premožiteľka Rybárikovej mieri po prvý raz v kariére do finále Australian Open

Znamená to, že medzinárodné otvorené majstrovstvá Austrálie 2018 dodajú novú dobyvateľku titulu na úrovni veľkej štvorky. Halepová dosiaľ bola „len“ vo finále parížskeho Roland Garros 2014 a 2017, Wozniacka sa takto ďaleko dostala na newyorských US Open 2009 a 2014 a tiež opakovane neuspela.

Oddych až budúci týždeň

„Snažila som sa zachovať si chladnú hlavu, ale dnes to bolo ako na horskej dráhe – hore, dolu… Nevzdávala som sa, nevypustila som ani loptičku. Som na seba hrdá, ako som to celé napokon predsa len zvládla. Po tom, ako som si už v 1. kole zranila členok, som si povedala, že budem drieť na každý fiftín až do konca. Oddychovať môžem budúci týždeň,“ povedala Halepová v interview ešte na dvorci Rod Laver Areny, citoval ju twitter podujatia.

Skóre medzi 26-ročnou zverenkyňou Darrena Cahilla Halepovou a Wimom Fissettem trénersky vedenou ľavorukou tridsiatničkou Kerberovou teraz je 5:4. Rumunka priebežne bola hore 3:0. Nemka sa presadila v ostatných dvoch konfrontáciách pred štvrtkom, naposledy predvlani v októbri na koncosezónnom výberovom šampionáte v Singapure 6:4, 6:2. Rivalita trvá už od roku 2009. Spomenutý Kerberovej terajší kouč Fissette v sezóne 2014 pripravoval práve Halepovú.

Podvrtnutý členok vystrašil fanúšikov

Rumunka si o dve kolá posunula miestny rekord zo sezón 2014 a 2015, v rokoch 2016 a 2017 sa v metropole Viktórie lúčila už v 1. kole, nestačila na Američanku Shelby Rogersovú a Číňanku Šuaj Čang. Víťazka prípravného turnaja v Šen-čene Halepová v sobotu 3. kole ako podávajúca prežila tri mečbaly Američanky Lauren Davisovej v rade pri skóre 10:11 v rozhodujúcom sete, triumfovala za 3:44 h 4:6, 6:4, 15:13.

Odporúčame:
Aktualizované: Wozniacka uštedrila Suárezovej-Navarrovej aj „kanára“ a zahrá si semifinále Australian Open

Minulý utorok vystrašila svojich priaznivcov, keď si podvrtla ľavý členok počas súboja s mladou domácou držiteľkou voľnej karty Destanee Aiavovou v 1. kole, napokon triumfovala 7:6 (5), 6:1. V prvom dejstve sa pritom vyškriabala z manka 2:5 vrátane dvoch setbalov v rade na podaní v ôsmom geme a dostala sa aj zo skóre 3:5 a 0:30 na príjme, v tajbrejku sa presadila zo stavu 1:3.

V 2. kole si Halepová poradila jasne dvakrát 6:2 s kanadskou bývalou hráčkou Top 5 Eugenie Bouchardovou, v osemfinále vyradila Japonku Naomi Osakovú 6:3, 6:2 a vo štvrťfinále prevýšila českú nedávnu „prvú dámu“ bieleho športu Karolínu Plíškovú zhodou okolností tiež 6:3, 6:2.

Exkluzívny „klub“ sa rozrastie o členku

Halepová sa môže pridať do exkluzívneho „klubu“ k Američankám Monice Selešovej (1991), Jennifer Capriatiovej (2002) a Serene Williamsovej (2003) a Nemke Kerberovej (2016): každá z nich odvrátila aspoň jeden mečbal na ceste za titulom na Australian Open počas ostatných 60 rokov, pripomenul portál turnaja. Takúto šancu teraz okrem Rumunky má aj Wozniacka. Halepová by však bola úplne prvou šampiónkou, ktorá vymazala aspoň jeden mečbal hneď vo dvoch stretnutiach na púti za trofejou.

Dvadsaťsedemročná úradujúca koncosezónna majsterka sveta WTA z októbrového Singapuru Wozniacka má proti Halepovej skóre 4:2, pričom sa presadila v ostatných troch konfrontáciách, z nich dvoch vlaňajších (pôsobivo 6:0, 6:2 na spomenutých „Masters“ v Ázii). Severanka s poľskými koreňmi Wozniacka minulú stredu v 2. kole zázračne utiekla Chorvátke Jane Fettovej z manka 1:5 a 15:40 na príjme v treťom sete, po odvrátení dvoch mečbalov v rade zvíťazila 3:6, 6:2, 7:5.

Australian Open – semifinále

dvojhra žien:

Simona Halepová (Rum.-1) – Angelique Kerberová (Nem.-21) 6:3, 4:6, 9:7 za 140 minút
Caroline Wozniacka (Dán.-2) – Elise Mertensová (Belg.) 6:3, 7:6 (2) za 97 minút

Viac k témam: Angelique Kerberová, Australian Open, Caroline Wozniacka, Simona Halepová, tenis
Zdroj: Webnoviny.sk – Aktualizované: Halepová odvrátila dva mečbaly, porazila Kerberovú a je vo finále Australian Open © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Na vrchole tenisových rebríčkov nie je nič nové, jednotkami zostali Djokovič a Swiateková

Slovenskou mužskou singlovou jednotkou je naďalej Lukáš Klein, ktorý sa posunul zo 128. na 116. pozíciu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *