Home / šport / Tenis / Premožiteľka Rybárikovej mieri po prvý raz v kariére do finále Australian Open

Premožiteľka Rybárikovej mieri po prvý raz v kariére do finále Australian Open

MELBOURNE 25. januára (WebNoviny.sk) – Dánska tenistka Caroline Wozniacka zvíťazila nad Belgičankou Elise Mertensovou za 97 minút 6:3, 7:6 (2) v prvom zápase štvrtkového semifinále dvojhry žien na úvodnom grandslamovom turnaji sezóny Australian Open v Melbourne (15. – 28. januára, tvrdý povrch Plexicushion, celková dotácia 55 miliónov AUD).

Dvojka rebríčka bude v sobotu o 9.30 h SEČ vo finále hrať s úspešnou z nasledujúceho duelu Simona Halepová (Rum.-1) – Angelique Kerberová (Nem.-21). Proti terajšej jednotke počítačového poradia Halepovej má Wozniacka skóre 4:2, pričom sa presadila v ostatných troch konfrontáciách, z nich dvoch vlaňajších (pôsobivo 6:0, 6:2 na „Masters“ v Ázii).

S niekdajšou prvou ženou systému Kerberovou stojí v seniorskej časti kariéry 5:8 po minisérii dvoch nezdarov, v semifinále US Open 2016 to bolo 4:6, 3:6.

Druhá výhra nad Belgičankou

Dvadsaťsedemročná bývalá líderka singlového renkingu Wozniacka si zahrá o titul na veľkej štvorke tretí raz po newyorských US Open 2009 a 2014. Úradujúca koncosezónna majsterka sveta WTA z októbrového Singapuru zvýšila v bilancii zo vzájomných duelov s 22-ročnou debutantkou v „main draw“ v metropole Viktórie Mertensovou, 37. v hierarchii, na 2:0.

Odporúčame:
Aktualizované: Wozniacka uštedrila Suárezovej-Navarrovej aj „kanára“ a zahrá si semifinále Australian Open

Nadviazala na úspech 7:5, 4:6, 6:2, ktorý dosiahla vlani v júli v semifinále na antuke vo švédskom Bastade. Wozniacka ako jediná zo semifinalistiek AO 2018 ešte nemá v tejto sezóne na konte trofej, vo finále v novozélandskom Aucklande podľahla Nemke Julii Görgesovej. Mertensová od Nového roka obhájila primát v tasmánskom Hobarte, Halepová sa presadila v čínskom Šen-čene a Kerberová triumfovala v austrálskom Sydney.

Premožiteľka Magdalény Rybárikovej z osemfinálového 4. kola Wozniacka (6:3, 6:0) si o jedno kolo zlepšila osobný rekord na tomto vrcholnom podujatí na južnej pologuli. Už v sezóne 2011 mala medzi najlepšími štyrmi mečbal pri vlastnom podaní proti Číňanke Na Li, ale napokon prehrala 6:3, 5:7, 3:6.

Exkluzívny „klub eliminovaného mečbalu“

Severanka s poľskými koreňmi Wozniacka minulú stredu v 2. kole zázračne utiekla Chorvátke Jane Fettovej z manka 1:5 a 15:40 na príjme v treťom sete, po odvrátení dvoch mečbalov v rade zvíťazila 3:6, 6:2, 7:5.

Rodáčka z Odense sa môže pridať do exkluzívneho „klubu“ k Američankám Monice Selešovej (1991), Jennifer Capriatiovej (2002) a Serene Williamsovej (2003) a Nemke Angelique Kerberovej (2016): každá z nich eliminovala aspoň jeden mečbal na ceste za titulom na Australian Open počas ostatných 60 rokov. Takúto šancu teraz okrem Wozniackej má aj Halepová, ktorá v sobotu v 3. kole ustála tri mečbaly Američanky Lauren Davisovej (4:6, 6:4, 15:13).

Príprava v Clijstersovej akadémii

Premožiteľka Viktórie Kužmovej z 1. kola Mertensová bola prvou Belgičankou v semifinále medzinárodných otvorených majstrovstiev Austrálie od roku 2012, keď sa to podarilo Kim Clijstersovej ako obhajkyni titulu. Rodáčka z Leuvenu sa pripravuje práve v Clijstersovej akadémii. Dosiaľ poslednou belgickou semifinalistkou na Majors celkovo bola Kirsten Flipkensová od Wimbledonu 2013.

Odporúčame:
Aktualizované: Čchung Hje-on uspel v súboji nenasadených hráčov a je v semifinále Australian Open

Mertensová si výrazne posunula maximum z grandslamovej scény: vlani bola v 3. kole parížskeho antukového Roland Garros. V úvode tejto sezóny sa s Davidom Goffinom zapojila do Hopmanovho pohára v Perthe, na ktorom mala vo dvojhre bilanciu 2:1, podľahla Kerberovej. V pondelok sa premiérovo ocitne v Top 20 počítačového poradia, v minulosti najvyššie bola na 35. pozícii. Zároveň to znamená, že spomenutá Rybáriková bude k 29. januáru na 19. priečke, čím si jedno miesto zlepší osobák.

Australian Open – semifinále

dvojhra žien

Caroline Wozniacka (Dán.-2) – Elise Mertensová (Belg.) 6:3, 7:6 (2) za 97 minút

Zostávajúci program štvrtkového semifinále dvojhry žien:
Simona Halepová (Rum.-1) – Angelique Kerberová (Nem.-21) / bilancia: 4:4

Viac k témam: Australian Open, Caroline Wozniacka, Elise Mertensová, tenis
Zdroj: Webnoviny.sk – Premožiteľka Rybárikovej mieri po prvý raz v kariére do finále Australian Open © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Chorvátsky tenista Ivo Karlovič definitívne končí profesionálnu kariéru, počas nej zaznamenal takmer 14-tisíc es

Karlovič sa počas kariéry zviditeľnil predovšetkým svojím „delovým" podaním.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *