Home / EKONOMIKA / Senát zvolil nového šéfa centrálnej banky USA, bude ním Jerome Powell

Senát zvolil nového šéfa centrálnej banky USA, bude ním Jerome Powell

WASHINGTON 24. januára (WebNoviny.sk) – Americký Senát potvrdil Jeromea Powella na poste šéfa centrálnej banky USA. Senátori pomerom hlasov 84:13 v utorok odsúhlasili, že Powell bude na čele Federálneho rezervného systému (Fed), čiže bude zastávať funkciu, ktorá sa považuje za najvplyvnejší ekonomický post v krajine.

Powell nahradí Janet Yellenovú, ktorej funkčné obdobie sa skončí 3. februára. Prezident Donald Trump sa rozhodol neponúknuť Yellenovej druhé štvorročné funkčné obdobie, hoci jej pôsobenie na čele Fed-u bolo vysoko oceňované.

Odporúčame:
Banka HSBC pyká za zmanipulované transakcie s devízami, v USA zaplatí vyše sto miliónov dolárov

Powell je vo vedení Fed-u 5,5 roka. Očakáva sa, že v oblasti úrokových sadzieb bude pokračovať v opatrnom prístupe, ktorý uplatňovala Yellenová. Počas prezidentskej kampane Trump kritizoval rolu, ktorú centrálna banka zohrala v sprísnení regulácie bankového sektora po finančnej kríze z roku 2008.

Trump a mnohí republikáni v Kongrese tvrdili, že prísnejšia regulácia bola pre finančné inštitúcie príliš veľkým bremenom, pričom bola hlavným dôvodom slabého ekonomického rastu. Powell signalizoval, že je stúpencom toho, aby sa regulácia bánk zmiernila, predovšetkým pokiaľ ide o menšie peňažné ústavy.

Viac k témam: FED americký Federálny rezervný systém, Jerome Powell
Zdroj: Webnoviny.sk – Senát zvolil nového šéfa centrálnej banky USA, bude ním Jerome Powell © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Nezamestnanosť sa blíži k rekordne nízkym číslam, druhý mesiac po sebe rástol aj počet zamestnaných cudzincov

Odtok uchádzačov o zamestnanie z evidencie naďalej prevyšuje prítok do evidencie, čo spôsobilo rekordne nízky počet ľudí bez práce.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *