Home / SLOVENSKO / Pôrodnica vo Svidníku bude fungovať, len ak budú splnené podmienky

Pôrodnica vo Svidníku bude fungovať, len ak budú splnené podmienky

BRATISLAVA 23. januára (WebNoviny.sk) – Pôrodnica vo svidníckej nemocnici siete Svet zdravia by mala pokračovať aj po 1. februári tohto roku.

Po utorňajšom rokovaní s rezortom zdravotníctva, vedením Prešovského samosprávneho kraja a s predstaviteľmi miestnej samosprávy o tom informovala spoločnosť Svet zdravia. Zároveň však uviedla, že ide o dočasné rozhodnutie a na dlhodobé zachovanie plne funkčného gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia svidníckej nemocnice bude nevyhnutné naplnenie ďalších predpokladov.

Počítajú s 500 pôrodmi ročne

Prvým podľa Svetu zdravia je dosiahnutie minimálneho počtu 500 pôrodov ročne, čo považuje za zásadné kritérium pre bezpečnosť pacienta a kvalitu zdravotnej starostlivosti. „V tejto súvislosti vnímame, že verejnosť vyslala jasný signál na záchranu pôrodnice. Teraz očakávame, že tento signál bude pretavený do jednoznačnej preferencie svidníckeho pracoviska zo strany všetkých obyvateľov regiónu,“ informovala spoločnosť.

Odporúčame:
Mesto Svidník bojuje za zachovanie pôrodníckeho oddelenia, občania môžu podpísať petíciu

Zároveň dodala, že v spolupráci so samosprávou je pripravená rokovať s regionálnymi gynekologickými ambulanciami, aby sa minimalizovali odchody rodičiek do iných regiónov. Kritérium o počte pôrodov má byť pritom priebežne vyhodnocované.

Pôrodnica prvej kategórie

Ďalšou podmienkou dlhodobého zachovania pôrodnice v nemocnici vo Svidníku je podľa Svetu zdravia jej zaradenie do siete urgentných príjmov prvej kategórie. „V tomto smere budú rokovania s ministerstvom pokračovať naďalej, pretože potvrdenie strategickej regionálnej funkcie nemocnice je zásadné aj pre počet pôrodov, chirurgické a ostatné akútne výkony,“ konštatuje Svet zdravia.

Podľa spoločnosti by priznanie tohto štatútu vytvorilo pre prevádzku nemocnice ďaleko lepšie predpoklady. „Zvýšili by sa aj možnosti zabezpečenia odborného personálu v rozsahu, ktorý je nevyhnutný pre bezpečné a kvalitné poskytovanie zdravotnej starostlivosti,“ píše sa vo vyhlásení.

Nedodržaním podmienok hrozí zánik pôrodnice

Generálny riaditeľ siete polikliník ProCare a siete nemocníc Svet zdravia Vladimír Dvorový pritom tvrdí, že sa s rezortom zdravotníctva a vedením samosprávneho kraja dohodli, že rozhodnutie zachovať gynekologicko-pôrodnícke oddelenie vo Svidníku sa opätovne vyhodnotí koncom roka 2018.

Odporúčame:
Ľudia z okresov Svidník a Stropkov nechcú zrušenie pôrodnice, spustili petičnú akciu

„Ak by sa svidnícka nemocnica stala súčasťou urgentnej siete prvej kategórie a potvrdí sa, že svidnícky región má potenciál na minimálne 500 pôrodov ročne, oddelenie bude mať predpoklad na bezpečné a udržateľné fungovanie do budúcnosti. Ak nie, budeme nútení pristúpiť k pôvodnému zámeru,“ dodal Dvorový.

Zrušenie gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia vo svidníckej nemocnici pôvodne ohlásila spoločnosť Svet zdravia k 31. januáru. Dôvodom mal byť nedostatok atestovaných gynekológov, ktorý vyvrcholil v závere roka, keď posledný lekár na plný úväzok podal výpoveď. V nemocnici zaznamenali aj pokles pôrodov. V minulom roku ich bolo 352, čo je o 24 pôrodov menej ako v roku 2016.

Viac k témam: Nemocnica Svidník, pôrodnica, Svidník
Zdroj: Webnoviny.sk – Pôrodnica vo Svidníku bude fungovať, len ak budú splnené podmienky © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Paradajs Photo Fest – Banská Štiavnica vstupuje na scénu medzinárodných fotografických festivalov

Paradajs Photo Fest je medzinárodný festival súčasnej fotografie a príbuzných médií, ktorý vypukne v Banskej Štiavnici 17. 5. 2024.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *