Home / EKONOMIKA / Ministerstvo hospodárstva odstúpilo od memoranda o spolupráci pri ťažbe uránu pri Košiciach

Ministerstvo hospodárstva odstúpilo od memoranda o spolupráci pri ťažbe uránu pri Košiciach

BRATISLAVA 23. januára (WebNoviny.sk) – Plánovaný projekt ťažby uránu pri Košiciach stratil podporu. Minister hospodárstva Peter Žiga na žiadosť primátora Košíc Richarda Rašiho odstúpil od memoranda o spolupráci medzi slovenským ministerstvom hospodárstva a kanadskou spoločnosťou European Uranium Resources v oblasti energetiky, najmä ťažby uránu.

„Od začiatku som zásadne proti ťažbe uránu pri Košiciach, tak som pánovi primátorovi vyhovel a ako minister hospodárstva som od tohto memoranda dnešným dňom odstúpil. Od podpisu memoranda uplynulo šesť rokov a na projekte sa dlhodobo nepracuje. V zákone sa zakázala ťažba bez súhlasu občanov a platného referenda v danej obci,“ vysvetlil svojej kroky v utorok na tlačovej besede Žiga.

Právne nezáväzný dokument

Podľa ministra bolo už memorandum bezpredmetné a nevykonateľné. „Dôkazom toho je, že sa na tomto projekte nič dlhodobo neurobilo. Formálne sme však od memoranda odstúpili, aby táto téma nezaťažovala obyvateľov Košíc a dotknutých obcí. Je to taký symbolický odkaz pre obyvateľov východného Slovenska a potvrdenie nášho dlhodobého úsilia v boji proti ťažbe uránu,“ podotkol Žiga.

Odporúčame:
Minister Sólymos vyhovel uránovej firme, do hry vrátil prieskum ložiska nerastov na Jahodnej

Podľa neho Slovensku pre odstúpenie od memoranda nehrozia žiadne riziká. „Išlo o právne nezáväzný dokument,“ konštatoval Žiga.

Proti ťažbe uránu sa viackrát vyslovilo košické mestské zastupiteľstvo, ako aj zastupiteľstvo Košického samosprávneho kraja. Proti zámerom prieskumu a využívania ložiska uránovo-molybdénových rúd v prímestskej rekreačnej oblasti Košíc sa od začiatku zdvihla vlna občianskeho odporu.

Ludovika Energy napadla rozhodnutie

Proti ťažbe uránu v oblasti Jahodná vedú ochranári aj obyvatelia kampaň už od roku 2005. Pod petíciu za zákaz ťažby uránu sa podpísalo približne 100 tisíc ľudí a 40 miest a obcí.

Spoločnosť Ludovika Energy robila prieskum v lokalite Jahodná od roku 2005 a povolenie jej platilo do roku 2009, potom bolo predĺžené, jeho platnosť sa však napokon skončila.

Spoločnosť ale požiadala o ďalšie predĺženie o desať rokov – až do roku 2025. Ministerstvo životného prostredia žiadosti nevyhovelo. Firma napadla rozhodnutie a žiadala o prehodnotenie rozhodnutia v rozkladovom konaní. V apríli 2015 povolenie na prieskum zaniklo.

Firma Ludovika Energy je spoločnosť, ktorá sa zaoberá projektovaním, riešením, vyhodnocovaním geologických úloh ložiskového geologického prieskumu a geologického prieskumu životného prostredia.

Na Slovensku pôsobí od roku 2005 (pôvodne Ludovika Holding, s.r.o.)‚ istý čas fungovala ako stopercentná dcérska spoločnosť firmy European Uranium Resources Ltd.

Viac k témam: Jahodná, Košice, Ludovika Energy, Ministerstvo hospodárstva SR, Peter Žiga, Richard Raši, ťažba uránu
Zdroj: Webnoviny.sk – Ministerstvo hospodárstva odstúpilo od memoranda o spolupráci pri ťažbe uránu pri Košiciach © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Obstarávanie rekonštrukcie areálu Úradu vlády sa môže začať, ministri návrh schválili

Ceny prác by mala byť viac ako 7,1 milióna eur.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *