Home / EKONOMIKA / Trump odobril clá na solárne panely a veľké práčky, kritizujú ho Číňania aj Mexičania

Trump odobril clá na solárne panely a veľké práčky, kritizujú ho Číňania aj Mexičania

WASHINGTON 23. januára (WebNoviny.sk) – Americký prezident Donald Trump na základe odporúčania Úradu obchodného splnomocnenca USA schválil dovozné clá na solárne panely a veľké pračky.

„Prezidentov krok opäť dáva jasne najavo, že Trumpova administratíva bude vždy brániť amerických pracujúcich,“ uviedol obchodný splnomocnenec USA Robert Lighthizer vo vyhlásení oznamujúcom rozhodnutie.

Na väčšinu importovaných solárnych modulov sa bude vzťahovať 30-percentné clo, ale bude postupne klesať a po štyroch rokoch sa zruší. Clá na veľké pračky budú najprv po výške do 50 percent a zrušia sa po troch rokoch.

O zavedenie ciel sa usilovala Suniva Inc.

Čína obvinila Trumpa, že ohrozuje multilaterálny obchodný systém tým, že o sťažnostiach rozhoduje na základe amerického zákona, a nie prostredníctvom Svetovej obchodnej organizácie (WTO). Mexiko označilo Trumpovo rozhodnutie za „poľutovaniahodné“.

Odporúčame:
Státisíce ľudí v Spojených štátoch demonštrovali za ženské práva a proti prezidentovi Trumpovi

Americký solárny priemysel nezaujal voči clám jednotný postoj. O zavedenie ciel sa usilovala firma Suniva Inc., ktorá v apríli minulého roka požiadala o ochranu pred veriteľmi, ako aj americká dcéra nemeckej spoločnosti SolarWorld.

Uviedli, že rast dovozu solárnych panelov o takmer 500 percent v priebehu piatich rokov viedol k zničujúcemu pádu cien.

Krajiny sa môžu odvolať na WTO

Avšak firmy, ktoré inštalujú solárne panely a výrobcovia iných zariadení, ktoré sa používajú na prevádzku systémov solárnej energetiky, s clami nesúhlasia. Združenie, ktoré zastupuje firmy inštalujúce solárne panely, uviedlo, že sa odložia, alebo zrušia investície do solárnej energetiky za miliardy dolárov, čo povedie v tomto roku k strate 23 tis. pracovných miest.

Zavedenie ciel na pračky presadzovala spoločnosť Whirlpool Corp. Predseda jej dozornej rady Jeff Fettig vyhlásil, že clá na dovážané pračky vytvoria nové pracovné miesta v štátoch Ohio, Kentucky, Južná Karolína a Tennessee.

Spoločnosti Suniva, SolarWorld a Whirlpool s sťažovali na základe obchodného zákona z roku 1974, ktorý umožňuje firmám žiadať o obchodnú ochranu, ak môžu preukázať škodu vyplývajúcu z rastu dovozu. Krajiny, ktorých sa zavedenie ciel dotklo, sa môžu odvolať na pôde WTO.

Viac k témam: Čína, clo, Donald Trump, Mexiko, USA
Zdroj: Webnoviny.sk – Trump odobril clá na solárne panely a veľké práčky, kritizujú ho Číňania aj Mexičania © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Nezamestnanosť sa blíži k rekordne nízkym číslam, druhý mesiac po sebe rástol aj počet zamestnaných cudzincov

Odtok uchádzačov o zamestnanie z evidencie naďalej prevyšuje prítok do evidencie, čo spôsobilo rekordne nízky počet ľudí bez práce.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *