Home / EKONOMIKA / Grécko spravilo pokrok, od eurozóny dostane ako pomoc ďalšie miliardy eur

Grécko spravilo pokrok, od eurozóny dostane ako pomoc ďalšie miliardy eur

BRUSEL 23. januára (WebNoviny.sk) – Ministri financií eurozóny v rámci najnovšieho posudzovania programu núdzovej pomoci Grécku vzali na vedomie pokrok krajiny. Podľa vyjadrenia ministrov na pondelkovom zasadaní existuje iba málo pochýb o tom, že sa pre Atény čoskoro uvoľní suma 6,7 mld. eur, pričom vyplácanie sa začne vo februári.

„Grécke úrady prekonali ciele vo fiškálnej oblasti,“ uviedlo združenie ministrov financií eurozóny, čiže Euroskupina, vo vyhlásení. Atény okrem toho „posilnili spravodlivosť a efektívnosť sociálneho systému“, konštatovala Euroskupina.

Eurokomisár pre hospodárske a finančné záležitosti, dane a clá Pierre Moscovici povedal, že eurozóna by sa mala pripraviť na úspešný záver, čo znamená, že Grécko bude opäť normálnym členom eurozóny.

Odporúčame:
Grécko sprísnilo organizovanie štrajkov a uľahčilo konfiškáciu domov, za to prijme miliardy eur

Máme veľké očakávania, pokiaľ ide o vyriešenie gréckej finančnej krízy, vyjadril sa šéf Euroskupiny Mário Centeno. Pokroku Grécka pomohlo to, že parlament krajiny minulý týždeň schválil balík reforiem. Patrí k ním sprísnenie podmienok pre vyhlasovanie štrajkov a redukcia sociálnych dávok pre rodiny.

Grécko je závislé od zahraničnej pomoci od roku 2010. Očakáva sa, že po skončení programu núdzovej pomoci v lete tohto roku si bude krajina zabezpečovať financie sama požičiavaním si priamo od globálnych investorov.

Viac k témam: Euroskupina, eurozóna, grécko, Mário Centeno
Zdroj: Webnoviny.sk – Grécko spravilo pokrok, od eurozóny dostane ako pomoc ďalšie miliardy eur © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Prijímanie vysokokvalifikovaných zamestnancov z cudziny sa zjednoduší, vychádza to z novely zákona

Novela zákona o pobyte cudzincov sa posúva do druhého čítania.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *