Home / EKONOMIKA / Štátnu podporu nedostane množstvo výrobcov zelenej elektriny, nesplnili si oznamovaciu povinnosť

Štátnu podporu nedostane množstvo výrobcov zelenej elektriny, nesplnili si oznamovaciu povinnosť

BRATISLAVA 23. januára (WebNoviny.sk) – Ani v tomto roku nedostanú všetci výrobcovia elektriny z obnoviteľných zdrojov energií (OZE) alebo prostredníctvom vysoko účinnej kombinovanej výroby elektriny a tepla (KVET) podporu od štátu.

Až 146 výrobcov zelenej elektriny si totiž vlani nesplnilo oznamovaciu povinnosť voči Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) alebo svojej distribučnej spoločnosti.

„Títo výrobcovia nemajú nárok na doplatok a odber elektriny za cenu elektriny na straty na rok 2018, pretože si nesplnili oznamovaciu povinnosť o uplatnení podpory na rok 2018, vrátane predpokladaného množstva dodanej elektriny na nasledujúci kalendárny rok k 15. augustu minulého roka,“ informoval regulačný úrad.

O peniaze príde aj štátny podnik

Najviac výrobcov zelenej elektriny zostane bez štátnej podpory na nimi vyrobenú zelenú elektrinu, ktorú musí distribučná spoločnosť prioritne odoberať, v regióne firmy Stredoslovenská energetika – Distribúcia. Celkovo je ich 61. Väčšinou ide o fyzické osoby.

Odporúčame:
Firma Lumius končí na slovenskom trhu, zákazníci si musia hľadať nového dodávateľa energií

Nájdu sa však medzi nimi aj firmy ako napríklad Mondi SCP, ktorá tento rok zostane bez štátnej podpory na elektrinu vyrobenú v dvoch obnoviteľných zdrojoch na biomasu. Ružomberská spoločnosť si nesplnila oznamovaciu povinnosť ani voči distribútorovi, ani voči regulačnému úradu.

V rajóne spoločnosti Západoslovenská distribučná nemôžu s podporou na zelenú elektrinu počítať 52 výrobcovia. K spoločnostiam, ktoré zostanú bez štátnej podpory, patrí napr. aj štátny podnik Vodohospodárska výstavba. Ten si nesplnil svoju povinnosť voči distribučnej spoločnosti pri Malej vodnej elektrárni Mošoň, Vodnej elektrárni Čunovo a Vodnej elektrárni Gabčíkovo.

Menej ako polovica prišla o štátnu podporu

Najmenej zelených výrobcov bez tohtoročnej štátnej podpory je v regióne Východoslovenskej distribučnej, a to 33. S podporou tam nemôže počítať napríklad obchodný reťazec Lidl, ktorý si pri svojich dvoch desaťkilowolttových slnečných elektrárňach nesplnil oznamovaciu povinnosť voči regulačnému úradu.

Medzi výrobcami zelenej elektriny na východnom Slovensku je viacero fyzických osôb, okrem iného aj Štefan Harabin. Ten nedostane štátnu podporu na svoju sedemkilowolttovú slnečnú elektráreň, keďže si takisto nesplnil svoju povinnosť voči regulačnému úradu.

Odporúčame:
Pod štátne plynárne by mala spadať aj energetika, minister Žiga chce vytvoriť silnú spoločnosť

Výrobcovia zelenej elektriny čelili odobratiu štátnej podpory na jeden rok za nesplnenie si svojich oznamovacích povinností už v roku 2015. Vtedy prišlo z tohto dôvodu o štátnu podporu takmer 1 200 výrobcov zelenej elektriny, z celkového počtu viac ako tritisíc výrobcov. Vďaka nedôslednosti niektorých výrobcov zelenej elektriny tak smerovalo na podporu zelenej elektriny o 67,6 milióna eur menej. O rok neskôr už regulačný úrad evidoval splnenie si povinností u 97 % výrobcov elektriny z OZE a u 99 % výrobcov prostredníctvom KVET.

Dve zákonné povinnosti

V roku 2014 sa prvýkrát uplatnila sankcia vo forme odobratia ročnej štátnej podpory voči tým výrobcom elektriny, ktorí si spomínanú oznamovaciu povinnosť nesplnili. Nariadila to novela zákona o podpore obnoviteľných zdrojov, ktorú parlament schválil v roku 2013. Ak si chcú výrobcovia zelenej elektriny nárokovať štátnu podporu v podobe vyšších výkupných cien na nimi vyrobenú elektrinu, musia si okrem iného splniť dve zákonné povinnosti.

Odporúčame:
Východoslovenskí energetici plánujú investovať do distribučnej sústavy desiatky miliónov eur

Musia do 15. apríla vrátiť doplatok, ktorý im v predchádzajúcom roku neprináležal. Taktiež musia oznámiť ÚRSO a distribučnej spoločnosti, pod ktorú spadajú, do 15. augusta, že sa budú o podporu uchádzať aj v nasledujúcom kalendárnom roku vrátane predpokladaného množstva nimi dodanej elektriny. Nestačí tieto údaje oznámiť len jednému, musia tak urobiť aj v prípade regulačného úradu, aj distribučnej spoločnosti.

Proti odobratiu podpory sa postavili opoziční poslanci Národnej rady SR na čele s poslancami za stranu SaS a hnutie OĽaNO. Na návrh skupiny 40 poslancov sa sankciou v podobe odobratia podpory zaoberal aj Ústavný súd SR. Ten však v marci minulého roka skonštatoval, že odobratie podpory výrobcom zelenej elektriny, ktorí si nesplnia svoju zákonnú povinnosť, nie je protiústavné.

Viac k témam: energetika, štátna podpora, zelená elektrina
Zdroj: Webnoviny.sk – Štátnu podporu nedostane množstvo výrobcov zelenej elektriny, nesplnili si oznamovaciu povinnosť © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Slovensko opäť nedokáže naštartovať čerpanie nových eurofondov, tento problém má už 20 rokov

Povinná minimálna hranica čerpania sa prvý krát uplatní v roku 2025.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *