Home / SLOVENSKO / Desaťeurový poplatok za cirkevný sobáš sa zruší, avizuje minister Kaliňák

Desaťeurový poplatok za cirkevný sobáš sa zruší, avizuje minister Kaliňák

BRATISLAVA 22. januára (WebNoviny.sk) – Desaťeurový poplatok za cirkevný sobáš sa zruší. Na pondelňajšom stretnutí v Bratislave sa na tom dohodli podpredseda vlády a minister vnútra Robert Kaliňák so signatármi petície Fóra kresťanských inštitúcii.

Agentúru SITA o výsledku stretnutia informovala hovorkyňa Ministerstva vnútra SR Andrea Dobiášová. Zákon o správnych poplatkoch sa zmení cez poslanecký návrh iného zákona, ktorý má Ministerstvo vnútra SR v druhom čítaní už na najbližšej schôdzi Národnej rady SR.

Poplatky za cirkevné sobáše

Kaliňák prijal delegáciu Fóra kresťanských inštitúcií a platformy CitizenGO, aby spolu prediskutovali problém nových poplatkov za cirkevné sobáše.

„Napriek tomu, že tá suma nie je vysoká, ide o princíp. Ak štát chce podporovať základnú bunku štátu – vznik rodín, v žiadnom prípade by nemal rozlišovať, či ide o sobáš civilný, alebo cirkevný. Aj keď sme chápali určité dôvody, ktoré viedli predkladateľov tohto poplatku, myslíme si, že je správne, aby tieto veci boli rovnocenné. Po dohode s predstaviteľmi Fóra kresťanských inštitúcií sme sa rozhodli ísť cestou, aby sa zo zákona tento poplatok vypustil,“ cituje tlačová správa Roberta Kaliňáka s tým, že ľudia, ktorí sa rozhodnú zosobášiť v kostole, by nemali byť znevýhodnení.

„Musím povedať, že sme sa na ministerstve stretli s veľkou ústretovosťou,“ cituje ďalej tlačová správa reakciu Miriam Kuzárovej z platformy CitizenGO.

ZMOS reflektovalo na požiadavky matrikárov

Ročne sa na Slovensku uzavrie 26 000 sobášov, z toho 12 000 je cirkevných. Poplatok sa do platnosti dostal cez zákon e-governmente realizovaný Úradom podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu a do novely bol vložený na základe pripomienky Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS).

ZMOS reflektovalo na požiadavky matrikárov. Fórum kresťanských inštitúcií, ktoré zastupuje 60 členských organizácií, však tento poplatok vnímalo ako diskriminačný a následne spustilo petíciu, ktorú v priebehu niekoľkých dní podpísalo takmer 20-tisíc ľudí.

Viac k témam: cirkevný sobáš, Fórum kresťanských inštitúcií, ministerstvo vnútra SR, platforma CitizenGO, počet sobášov, Robert Kaliňák, ZMOS Združenie miest a obcí Slovenska
Zdroj: Webnoviny.sk – Desaťeurový poplatok za cirkevný sobáš sa zruší, avizuje minister Kaliňák © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Korupciu vníma ako závažný problém väčšina Slovákov, po rokoch nedôvery však zaradili políciu na „dobrú“ stranu

Prieskum ďalej ukázal, že viac ako 83 percent respondentov má pocit, že v odhaľovaní korupcie sa nič neurobilo.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *