Home / šport / Tenis / Aktualizované: Čchung Hje-on sa na Australian Open postaral o senzáciu, v osemfinále vyradil Djokoviča

Aktualizované: Čchung Hje-on sa na Australian Open postaral o senzáciu, v osemfinále vyradil Djokoviča

aktualizované 22. januára, 14:14

MELBOURNE 22. januára (WebNoviny.sk) – Čchung Hje-on z Kórejskej republiky sa postaral o to, že srbský tenista Novak Djokovič tento rok neosamie na čele historického poradia podľa počtu titulov vo dvojhre mužov na úvodnom grandslamovom turnaji sezóny Australian Open v Melbourne.

Dvadsaťjedenročný Ázijčan zvíťazil v pondelok v osemfinálovom 4. kole nad 6-násobným miestnym šampiónom za 3:21 h 7:6 (4), 7:5, 7:6 (3). V prvom sete nedoplatil Čchung Hje-on na premrhanie náskoku 4:0 na gemy (neskôr ešte mal k dobru 5:3), v druhom dejstve nepykal za to, že pustil favorita zo 4:1 na 4:4, v tretej časti sa mu nevypomstila strata vedenia 3:1.

O senzáciu sa postaral aj Sandgren

Kórejčan sa revanšoval Srbovi za prehru 3:6, 2:6, 4:6, ktorú utrpel predvlani v 1. kole tohto podujatia. Stal sa historicky úplne prvým zástupcom svojej krajiny v osmičke dvojhry na veľkej štvorke.

V predchádzajúcich troch kolách prešiel cez Nemca Mischu Zvereva, Rusa Daniila Medvedeva a Zverevovho brata Alexandra nasadeného ako štvrtého. Bol tretím tenistom z Kórejskej republiky v osemfinále na Majors, druhým mužom. Prvým bol Lee Hjung-taik (US Open 2000 a 2007), Lee Duk-hee sa dostala takto ďaleko na US Open 1981.

Odporúčame:
Australian Open – osemfinále (dvojhra mužov): Výsledky pondeľňajších zápasov

„Keď som bol mladý, snažil som sa kopírovať Novaka, lebo som ho vnímal ako môj idol. Teraz sa mi splnil sen,“ vyznal sa Čchung Hje-on v interview ešte na dvorci Rod Laver Areny, citoval ho twitter turnaja. Kórejčan je len tretím hráčom po Rusovi Maratovi Safinovi a Švajčiarovi Rogerovi Federerovi, ktorý privodil Djokovičovi prehru 0:3 na AO.

Čchung Hje-on si zlepšil osobný rekord

Úradujúci koncosezónny mládežnícky majster sveta z novembrového nového výberového podujatia NextGen ATP Finals v Miláne Čchung Hje-on, 58. v singlovom renkingu, bude medzi najlepšími ôsmimi hrať „len“ s 26-ročným Američanom Tennysom Sandgrenom (97.), ktorého nedávno zdolal v 1. kole v novozélandskom Aucklande 6:3, 5:7, 6:3. Sandgren v pondelok porovnateľne senzačne vyradil Rakúšana Dominica Thiema za 3:54 h 6:2, 4:6, 7:6 (4), 6:7 (7), 6:3.

Čchung Hje-on si už o tri kolá zlepšil vlaňajší osobný rekord v metropole Viktórie, vtedy v 2. kole nemal na Bulhara Grigora Dimitrova.

Na parížskom antukovom Roland Garros 2017 bol v 3. kole, v ktorom podľahol Japoncovi Kei Nišikorimu. V medzisezónnom období pribudol do jeho zázemia juhoafrický kouč Neville Godwin, ktorý minulý rok priviedol krajana Kevina Andersona do finále newyorských US Open.

Djokovič vynechal druhú polovicu sezóny 2017

Tridsaťročný Belehradčan Djokovič bol nasadený až ako štrnásty po vynechaní druhej polovice predchádzajúcej sezóny.

Bývalý líder singlového renkingu je držiteľom melbournských titulov zo sezón 2008, 2011, 2012, 2013, 2015 a 2016, teda polovice zo svojej zbierky tucta trofejí na Majors (aj Roland Garros 2016, Wimbledon 2011, 2014 a 2015 a US Open 2011 a 2015). V osemfinále na južnej pologuli bol 11. raz v kariére.

Zverenec Andreho Agassiho a Radka Štěpánka Djokovič v utorok absolvoval svoje premiérové oficiálne súťažné stretnutie od júlového Wimbledonu, zdolal Američana Donalda Younga 6:1, 6:2, 6:4. V 2. kole vyradil Francúza Gaela Monfilsa 4:6, 6:3, 6:1, 6:3, v 3. kole zvíťazil nad Španielom Albertom Ramosom-Viňolasom 6:2, 6:3, 6:3.

Predminulú stredu si otestoval problémový lakeť svojej dominantnej pravej ruky na dvoch exhibičných podujatiach v Melbourne (Kooyong Classic, Tie Break Tens). Predtým sa odhlásil z decembrovej exhibície v Abú Zabí v SAE aj spomenutej januárovej Dauhy.

„Nole“ Djokovič vlani na južnej pologuli v 2. kole nezvládol päťsetovú bitku s uzbeckým držiteľom voľnej karty Denisom Istominom. Teraz nevyužil ďalšiu možnosť odpútať sa na čele melbournského poradia od domáceho Roya Emersona spred Open Ery. So šiestym primátom sa k nim môže pridať Federer.

Australian Open – dvojhra mužov – osemfinále

Čchung Hje-on (Kór. rep.) – Novak Djokovič (Srb.-14) 7:6 (4), 7:5, 7:6 (3) za 201 minút

Viac k témam: Australian Open, Čchung Hje-on, Novak Djokovič, tenis
Zdroj: Webnoviny.sk – Aktualizované: Čchung Hje-on sa na Australian Open postaral o senzáciu, v osemfinále vyradil Djokoviča © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Na vrchole tenisových rebríčkov nie je nič nové, jednotkami zostali Djokovič a Swiateková

Slovenskou mužskou singlovou jednotkou je naďalej Lukáš Klein, ktorý sa posunul zo 128. na 116. pozíciu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *