Home / SVET / Prezidentské voľby v Česku budú napínavé, Drahoš má podľa prieskumu slušné šance poraziť Zemana

Prezidentské voľby v Česku budú napínavé, Drahoš má podľa prieskumu slušné šance poraziť Zemana

PRAHA 22. januára (WebNoviny.sk) – Kandidát na funkciu českého prezidenta Jiří Drahoš má slušné šance poraziť súčasnú hlavu štátu Miloša Zemana. Naznačujú to výsledky exkluzívneho prieskumu agentúry STEM/MARK pre denník Mladá Fronta DNES.

Za niekdajšieho šéfa Akadémie vied je pevne rozhodnutých hlasovať 47 percent voličov, za prezidenta Zemana 43 percent. Voľby budú však pravdepodobne až do konca extrémne napínavé: ani jeden z kandidátov si totiž zatiaľ nenaklonil cez päťdesiat percent voličov.

Plných desať percent z nich síce vie, že k voľbám pôjde, ale ešte sa nerozhodli, koho budú voliť. Posledné slovo tak nebudú mať ani Drahošovi, ani Zemanovi priaznivci, ale zhruba pol milióna ľudí, ktorí stále váhajú. Ich štruktúra vypovedá o tom, že ťažšiu pozíciu bude mať Miloš Zeman. „Jiří Drahoš stále drží väčšie tromfy. Ale výsledok bude veľmi tesný,“ predpovedá riaditeľ výskumu Pavel Šimoník.

Odporúčame:
Zeman sa už pred druhým kolom volieb nebude vyhýbať debatám, cíti sa mladý a plný energie

Prieskum je ojedinelý v tom, že výskumníci začali dáta od 1 078 respondentov zbierať až po vyhlásení výsledkov prvého kola volieb. Nie je to teda hypotetický model druhého kola. Pondelok je pritom posledný deň, keď je možné podľa zákona predvolebný prieskum zverejniť. Druhé kolo prezidentských volieb sa uskutoční 26. a 27. januára.

Viac k témam: Jiří Drahoš, Miloš Zeman, prezidentské voľby v Česku
Zdroj: Webnoviny.sk – Prezidentské voľby v Česku budú napínavé, Drahoš má podľa prieskumu slušné šance poraziť Zemana © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Pri okupovanom Kryme sa do mora zrútila ruská stíhačka Su-27, mohli si ju zostreliť sami Rusi

Miestne telegramové kanály zverejnili videozáznam horiaceho lietadla.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *