Home / EKONOMIKA / E-Zdravie je totálny chaos a robí peklo zo života, tvrdí SaS a podáva trestné oznámenie

E-Zdravie je totálny chaos a robí peklo zo života, tvrdí SaS a podáva trestné oznámenie

BRATISLAVA 22. januára (WebNoviny.sk) – Opozičná strana Sloboda a Solidarita (SaS) podáva trestné oznámenie na neznámeho páchateľa a chce sa obrátiť na Európsku komisiu pre systém elektronického zdravotníctva (eZdravie).

Ako vyhlásila na tlačovej besede poslankyňa a členka parlamentného výboru pre zdravotníctvo Jana Cigániková, „eZdravie je jeden totálny chaos, ktorý robí peklo zo života pacientom, lekárom a na ktorom zarobili milióny eur niektoré firmy a ich majitelia“.

Odporúčame:
Lekári poukazujú na vážnu situáciu v rámci spustenia e-Health, vyzývajú na riešenie problémov

„Minulo sa tu viac ako 100 miliónov eur a výsledok je katastrofálny, to nemôže zostať bez odozvy voči zodpovedným. Preto podávame trestné oznámenie pre podozrenie z možného spáchania niektorých trestných činov,“ povedala poslankyňa, ktorá zároveň bude iniciovať poslanecký prieskum aktuálneho stavu elektronického zdravotníctva.

Spustenie čítačky trvalo dve hodiny

„Budeme opätovne žiadať Najvyšší kontrolný úrad o kontrolu súčasného stavu elektronického zdravotníctva. Obrátime sa na Európsku komisiu, konkrétne na OLAF, aby prešetrili nakladanie so zdrojmi občanov EÚ,“ zhrnula.

Odporúčame:
Systém e-Health má „detské choroby“, tvrdí riaditeľ NCZI Blaškovitš a hovorí aj o sankciách

Poslankyňa sa tento víkend zúčastnila na inštalácii čítačky karty zdravotníckeho pracovníka v jednej odbornej ambulancii. „Lekári nepreháňajú, ak hovoria o problémoch a Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) zavádza, ak sa tvári, že ide len o počiatočné zlyhania, ide o hrubé technické a manažérske zlyhania. Je neúnosné, aby sa čakalo od lekárov, z ktorých veľké množstvo je v dôchodkovom veku a s počítačom pracujú minimálne, že budú vedieť narábať s komplikovanými systémami a programami bez návodu, lebo ani len ten nedostali,“ poznamenala Cigániková. Ako pokračovala, len spustenie spomínanej čítačky trvalo dve hodiny, a to išlo podľa nej „iba o prvý krok do sveta slovenského eZdravia“.

Lekárov skôr zdržuje ako pomáha

Celý systém je podľa Cigánikovej zjavne navrhnutý tak, že lekárom robí iba samé problémy, nepomáha, ale zdržuje ich. „Vyzývame krízového manažéra ministra Druckera a šéfa NCZI pána Blaškovitša, aby okamžite zrušili možnosť sankcií a ukľudnili tak odbornú verejnosť. Ak tak neurobia, na marcovej schôdzi navrhneme zrušenie zákona číslo 153 z roku 2013, pretože napriek tomu, že sme fanúšikovia elektronického zdravotníctva, nedovolíme trestať pacientov, zdravotníkov za neschopnosť štátu. Tento zákon je základom eHealthu,“ konštatovala Cigániková.

Odporúčame:
E-Health je podľa Krajčího „spackaný“ štátny IT projekt a máme sa pripraviť na veľké problémy

Strana tiež žiada okamžité zriadenie helpdesku 24 hodín a sedem dní v týždni a vytvorenie podpornej webstránky so zverejnením konkrétnych riešení problémov.

Liberáli zároveň ohlásili zriadenie odborného tímu pre elektronické zdravotníctvo, v ktorom chcú združovať odborníkov z radov tvorcov elektronického zdravotníctva, zástupcov lekárov, sestier, pacientov. „Tiež máme prisľúbenú účasť odborníkov na IT technológie a odborníkov na verejné obstarávanie. Odborný tím pre eZdravie bude strážiť proces zavádzania tohto veľmi potrebného systému,“ uzavrela.

 

Viac k témam: e-Health, Jana Cigániková, lekári, SaS Sloboda a Solidarita
Zdroj: Webnoviny.sk – E-Zdravie je totálny chaos a robí peklo zo života, tvrdí SaS a podáva trestné oznámenie © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Prijímanie vysokokvalifikovaných zamestnancov z cudziny sa zjednoduší, vychádza to z novely zákona

Novela zákona o pobyte cudzincov sa posúva do druhého čítania.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *