Home / SVET / Turci začali operáciu „Olivová ratolesť“, bombardujú Kurdov v Sýrii

Turci začali operáciu „Olivová ratolesť“, bombardujú Kurdov v Sýrii

ANKARA 20. januára (WebNoviny.sk) – Turecká armáda v sobotu začala s leteckými náletmi na Kurdov v susednej Sýrii.

Agentúra AP informuje, že jej spravodajca na turecko-sýrskych hraniciach videl smerom na sýrske mesto Afrín, ktoré majú v rukách Kurdi, letieť najmenej päť tureckých stíhačiek.

Krátko nato prišlo potvrdenie aj od samotných Kurdov, že turecké stíhačky už na mesto zaútočili. „Práve v tomto momente naše hrdinské ozbrojené sily spustili leteckú ofenzívu,“ oznámil turecký premiér Binali Yildirim.

Operácia „Olivová ratolesť“

Turecká armáda vzápätí oznámila, že operácia sa volá „Olivová ratolesť“ a je zameraná na „neutralizáciu kurdských bojovníkov v Sýrii“ a na „záchranu miestneho obyvateľstva spod útlaku“, ktorým údajne pod kurdskými bojovníkmi trpí.

Odporúčame:
Krajina je rozhodnutá napredovať proti Kurdom na severe Sýrie, tvrdí turecký minister obrany

Turecko podľa vyhlásenia armády plne rešpektuje územnú celistvosť Sýrie. Na ospravedlnenie útoku na území cudzej krajiny použila Ankara krkolomné právne zdôvodnenie, keď uviedla, že útok na Afrín „prebieha v rámci napĺňania medzinárodného práva Turecka na sebaobranu“.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v sobotu ešte krátko pred spustením náletov vyhlásil, že útokom proti Afrínu sa turecké operácie proti Kurdom v Sýrii neskončia. „Nasledovať bude Manbídž,“ povedal.

Američania podľa Erdogana nedodržali sľub

Erdogan zároveň obvinil Spojené štáty, že nedodržali údajný sľub, že prinútia kurdských bojovníkov z Manbídžu odísť, hneď ako sa tohto mesta zmocnia a vyženú z neho bojovníkov Islamského štátu. „Keďže sľuby v súvislosti s Manbídžom neboli dodržané, nikto teraz nemá právo povedať ani slovo,“ vyhlásil Erdogan.

Turecké vojenské aktivity v turecko-sýrskom pohraničí neboli ani v minulosti zamerané až tak proti teroristom z Islamského štátu, ale skôr práve proti kurdským bojovníkom, ktorí sú pre Erdogana nepriateľom číslo jedna. Američania si kurdských bojovníkov naopak vysoko cenia a príslušníci americkej armády tvrdia, že práve Kurdi odviedli podstatnú časť práce pri vyhnaní teroristov z Islamského štátu z veľkej časti ich pôvodného pôsobiska.

Spojené štáty však proti Erdoganovi a na obranu Kurdov zatiaľ nijak výraznejšie otvorene nevystúpili. Ozvala sa len Sýria, ktorá ešte v piatok vyhlásila, že turecký útok bude považovať za akt agresie a zostrelí akékoľvek lietadlo, ktoré na jej území vykoná nálet. Na sobotňajšie spustenie tureckých náletov na svoje územie zatiaľ Sýria nereagovala.

Viac k témam: Islamský štát, Kurdi, operácia Olivová ratolesť, Sýria, Turecko
Zdroj: Webnoviny.sk – Turci začali operáciu „Olivová ratolesť“, bombardujú Kurdov v Sýrii © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Izraelská armáda tvrdí, že zabila veliteľa Hizballáhu

Ako referuje web news.sky.com, správy o smrti Ismaila Yusafa Baza priniesla izraelská armáda.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *