Home / šport / Tenis / Roger Federer hladko postúpil do osemfinále Australian Open

Roger Federer hladko postúpil do osemfinále Australian Open

MELBOURNE 20. januára (WebNoviny.sk) – Švajčiarsky obhajca trofeje Roger Federer nasadený ako druhý zvíťazil nad francúzskou dvadsaťdeviatkou podujatia Richardom Gasquetom bez vážnejších problémov za 119 minút 6:2, 7:5, 6:4 v sobotňajšom zápase na záver diania v 3. kole dvojhry mužov na úvodnom grandslamovom turnaji tenisovej sezóny Australian Open v Melbourne.

Fucsovics prvým Maďarom v osemfinále

Päťnásobný miestny šampión Federer postúpil medzi najlepších 16 v metropole Viktórie 16. raz v kariére, je to jeho 19. štart. V osemfinále bude čeliť Mártonovi Fucsovicsovi, prvému Maďarovi v takejto fáze AO po 45 rokoch.

Tridsaťšesťročný bazilejský rodák Federer zvýšil v kompletnej bilancii zo vzájomných duelov s 31-ročným bývalým siedmym mužom počítačového poradia Gasquetom (31.) takisto forsírujúcim jednoručný bekhend na prenikavých 18:2. Prekonal ho jubilejný 10. raz za sebou.

Nadviazal na vlaňajšie októbrové šanghajské štvrťfinále (7:5, 6:4). Obe prehry pochádzajú z dávnejšej antuky (Monte Carlo 2005, Rím 2011).

Gasquet je trojnásobný semifinalista na Majors

Gasquet je trojnásobným semifinalistom z vrcholných akcií (Wimbledon 2007 a 2015 a US Open 2013), v Melbourne sa neúspešne pokúšal o svoje piate osemfinále, premiérové po piatich rokoch.S 25-ročným Fucsovicsom (80.), ktorý v minulosti nikdy neprešiel za 1. kolo na veľkej štvorke, Federer ešte nehral.

Odporúčame:
Australian Open – 3. kolo (dvojhra mužov): Výsledky sobotňajších zápasov

Dobyvateľ ročníkov 2004, 2006, 2007, 2010 a 2017 Federer dosiahol v otváracom sete proti Gasquetovi brejk vo štvrtej aj ôsmej hre. V treťom dejstve napokon nedoplatil na to, že vyzývateľa pustil zo 4:1 na 4:4. Pripísal si okrúhly 90. zápasový úspech na Australian Open (popri 13 nezdaroch).

Čerstvo už dvojnásobný víťaz Hopmanovho pohára miešaných reprezentačných družstiev v Perthe Federer teda odohral svoj 103. duel na tomto turnaji, čím prekonal wimbledonskú kvantitu (102). Jediným ďalším hráčom s aspoň 100 zápasmi na niektorej grandslamovej akcii je Američan Jimmy Connors (US Open 115, Wimbledon 102). Federer má za sebou 94 stretnutí na US Open a 81 na Roland Garros.

Federer bojuje o 20. triumf na veľkej štvorke

Zverenec Chorváta Ivana Ljubičiča a švajčiarskeho daviscupového kapitána Severina Lüthiho Federer sa usiluje o svoj jubilejný 20. celkový triumf na veľkej štvorke.

Je jasným historickým rekordérom medzi mužmi, viac primátov nazbierali tri ženy: Austrálčanka Margaret Courtová (24), Američanka Serena Williamsová (23) a Nemka Steffi Grafová (22). Švajčiar vlani okrem melbournského úspechu zabodoval aj na Wimbledone.

Federer môže k 29. januáru predstihnúť 31-ročného vlastníka 16 vrcholných trofejí Rafaela Nadala na čele počítačového poradia. Potrebuje na to vydarenú obhajobu titulu a zaváhanie Španiela pred štvrťfinále (v nedeľu bude v osemfinále hrať s Argentínčanom Diegom Schwartzmanom).

Federer dosiaľ naposledy bol na špici rebríčka 4. novembra 2012 v rámci svojho tretieho funkčného obdobia. Bol to jeho 302. týždeň na vrchole, čo znamená absolútne maximum. Premiérovo sa jednotkou stal 2. februára 2004.

Australian Open – dvojhra mužov – 3. kolo

Roger Federer (Švaj.-2) – Richard Gasquet (Fr.-29) 6:2, 7:5, 6:4 za 119 minút

Viac k témam: Australian Open, Richard Gasquet, Roger Federer, tenis
Zdroj: Webnoviny.sk – Roger Federer hladko postúpil do osemfinále Australian Open © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Chorvátsky tenista Ivo Karlovič definitívne končí profesionálnu kariéru, počas nej zaznamenal takmer 14-tisíc es

Karlovič sa počas kariéry zviditeľnil predovšetkým svojím „delovým" podaním.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *