Home / šport / Cyklistika / Video: Sagan v stúpaní na Willunga Hill „zvesil“ nohy, na Tour Down Under je stále lídrom bodovacej súťaže

Video: Sagan v stúpaní na Willunga Hill „zvesil“ nohy, na Tour Down Under je stále lídrom bodovacej súťaže

WILLUNGA HILL 20. januára (WebNoviny.sk) – Austrálčan Richie Porte z tímu BMC Racing sa stal víťazom 5. etapy na cyklistických pretekoch Tour Down Under, úvodnom podujatí prestížnej série WorldTour v sezóne 2018 v Južnej Austrálii.

Obhajca celkového triumfu Porte zaútočil v náročnom záverečnom stúpaní na Willunga Hill približne 1,5 km pred cieľovou čiarou a hoci ho spočiatku naháňal Jay McCarthy (Bora-Hansgrohe), ten nevydržal vysoké tempo svojho krajana.

Odporúčame:
Video: Skvelý Sagan vyhral 4. etapu na Tour Down Under, v závere dvakrát zaútočil (aktualizované)

Porte prišiel do cieľa osamotený s náskokom 8 sekúnd pred Juhoafričanom Darylom Impeyom (Mitchelton Scott), tretí skončil s desaťsekundovým mankom Holanďan Tom-Jelte Slagter (Dimension Data).

Porteho piaty etapový triumf na TDU nestačil na posun na líderskú pozíciu v celkovom priebežnom poradí. V sumáre piatich etáp sa síce časovo dostal na úroveň Daryla Impeyho, ale 34-ročný Juhoafričan sa lepšími umiestneniami prebojoval na prvé miesto a pred záverečným šprintérskym kritériom v uliciach Adelaide (90 km) má najväčšiu šancu na celkový triumf na TDU 2018.

Sagan v stúpaní „zvesil“ nohy

Slovenský cyklista Peter Sagan z tímu Bora-Hansgrohe deň po svojom premiérovom etapovom triumfe na Tour Down Under v náročnom záverečnom kopci s priemerným sklonom 7,5% nefiguroval medzi najlepšími a v cieľovom stúpaní podľa očakávania vycúval z boja o celkový triumf.

V okrovom drese lídra celkovej klasifikácie jazdiaci Sagan sa držal v čelnej skupine až do úrovne záverečných 2 km, potom „zvesil“ nohy a záver etapy strávil v pokojnom tempe vychutnávajúc si potlesk domácich fanúšikov. Do cieľa prišiel na 49. mieste s mankom 2:33 min a celkovo klesol na 33. priečku s odstupom 2:29 min na lídra Impeyho. Zostal však na čele bodovacej súťaže s 51 bodmi.

„Cítim sa dobre, najmä teraz, keď už je táto náročná etapa za nami. Všetci v tíme sme tvrdo pracovali pre Jaya a jeho šance pre celkové poradie. Som na neho hrdý, páčil sa mi spôsob, akým zabojoval s Richiem Portem. Je vždy lepšie sa o niečo pokúsiť ako neurobiť nič. Cyklistika je náročný šport,“ uviedol Peter Sagan na webe tímu Bora-Hansgrohe.

„Snažil som sa v závere zachytil nástup Porteho, aj sa mi to podarilo, ale neskôr už bol silnejší. Nedosiahol som výsledok, ktorý sme si všetci v tíme želali, ale vydal som zo seba všetko. Samozrejme, som sklamaný,“ skonštatoval Jay McCarthy.

Vila prijal prehru McCarthyho ako fakt

Športový riaditeľ Patxi Vila prijal prehru McCarthyho v závere etapy ako reálny fakt. „Taktický plán sme naplnili, McCarthy sa mal zavesiť na Porteho a po očku sledovať Impeya. Úplný záver mu však nevyšiel. To sa stáva, ale nepochybujem, že Jay sa v koncovke vydal na maximum. Porte bol lepší, treba to akceptovať.“

Etapa z McLaren Vale na vrchol Willunga Hill (151,5 km) bola pre svoj stúpavý záver kráľovská na TDU 2018. V úniku dňa sa v piatok ocitlo trio Scott Bowden (UniSA Australia), Thomas De Gendt (Lotto Soudal), Nickolas Dlamini (Dimension Data). Bowden ako prvý vycúval z tohto boja 25 km pred koncom etapy.

Prvý prejazd cieľovým priestorom na Willunga Hill na 129,1. km sa stal korisťou Belgičana De Gendta, ale 22-ročný juhoafrický cyklista tmavej pleti Dlamini si aktivitou a druhým miestom na prémii definitívne zabezpečil dres víťaza vrchárskej súťaže. Vtedy malo líderské duo k dobru ešte 1:03 min pred pelotónom, no postupne sa ich nahonobený náskok stal minulosťou.

Dlamini už nemal záujem spolupracovať a približne 10 km pred cieľom hlavná skupina pohltila už aj vtedy osamoteného De Gendta.

Porte si skúsene počkal na šancu

Pod cieľový kopec prišla pokope približne 30-členná skupina, potom sa začal už aktívnejší boj o víťazstvo. Štvornásobný kráľ Willunga Hill z minulosti Porte si skúsene počkal na svoju šancu a v záverečných dvoch kilometroch ušiel všetkým konkurentom.

Slovenský rýchlik Peter Sagan má v aktuálnej edícii pretekov TDU na konte tretie, štvrté, piate aj prvé miesto.

Zvíťazil aj v nedeľňajšom kritériu People´s Choice Classic, ktoré bolo pre neho vstupom do novej sezóny, ale jeho výsledky sa nerátali do klasifikácie TDU. Sagan bude mať šancu aj v nedeľňajšom závere v uliciach Adelaide (90 km), v ktorom sa očakáva hromadný šprintérsky dojazd.

Preteky TDU sú prvým podujatím prestížneho seriálu WorldTour v sezóne 2018. Vo WorldTour 2018 bude dovedna 37 podujatí.

Tour Down Under 2018

5. etapa: (McLaren Vale – Willunga Hill, 151,5 km): 1. Richie Porte (Aus.) BMC Racing 3:42:22 h, 2. Daryl Impey (JAR) Mitchelton-Scott +8 s, 3. Tom-Jelte Slagter (Hol.) +10, 4. Dries Devenyns (Belg.) Quick-Step Floors +10, 5. Egan Bernal (Kol.) Sky +10, 6. Gorka Izagirre (Šp.) Bahrain Merida +10, 7. Diego Ulissi (Tal.) UAE-Team Emirates +10, 8. Robert Gesink (Hol.) +14, … 49. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe +2:33 min.

Poradie po 5. etape: 1. Daryl Impey (JAR) Mitchelton-Scott 18:02:15 h, 2. Richie Porte (Aus.) BMC Racing – rovnaký čas ako líder, 3. Tom-Jelte Slagter (Hol.) Dimension Data +16, 4. Diego Ulissi (Tal.) UAE-Team Emirates +20, 5. Dries Devenyns (Belg.) Quick-Step Floors +20, 6. Egan Bernal (Kol.) Sky +20,…33. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe +2:29.

Bodovacia súťaž: 1. Peter Sagan (SR) 51 bodov, 2. Caleb Ewan (Aus.) 42, 3. Daryl Impey (JAR) 42.

Viac k témam: cyklistika, Peter Sagan, preteky Tour Down Under
Zdroj: Webnoviny.sk – Video: Sagan v stúpaní na Willunga Hill „zvesil“ nohy, na Tour Down Under je stále lídrom bodovacej súťaže © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Peter Sagan musí v Taliansku podstúpiť na operáciu, trápia ho problémy so srdcom

Operácia môže nabúrať Saganove plány počas Olympijských hier v Paríži.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *