Home / SLOVENSKO / Financovanie škôl sa stalo podľa Viskupiča županskou témou, chcú spraviť učiteľstvo atraktívne

Financovanie škôl sa stalo podľa Viskupiča županskou témou, chcú spraviť učiteľstvo atraktívne

BRATISLAVA 19. januára (WebNoviny.sk) – Možnosti dofinancovania školstva z európskych fondov ako aj zastúpenie slovenských samosprávnych krajov v Európskom výbore regiónov v Bruseli boli hlavnými témami piatkového, už štvrtého stretnutia ôsmich predsedov samosprávnych krajov, takzvaného formátu SK8, v Bratislave. Chýbal len župan Trenčianskeho kraja Jaroslav Baška, ktorý vyslal svojho zástupcu.

Ako povedal hostiteľ stretnutia, bratislavský župan Juraj Droba, kandidátov na zástupcov v Európskom výbore regiónov by chceli spoločne vybrať do jeho zasadnutia v marci. „Hovorili sme o tom, ako bude spolupráca s Bruselom fungovať čo najlepšie tak, aby z nej profitovalo všetkých osem krajov,“ vyhlásil.

Problém dofinancovávania školstva z eurofondov by mala riešiť pracovná skupina, ktorá bude čoskoro vytvorená, uviedla predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja Erika Jurinová, podľa ktorej je vzdelávanie jednou z priorít všetkých samosprávnych krajov. „Vzdelávanie, ktoré by malo byť premiérskou témou, sa nateraz stáva veľmi dôležitou prioritou, takzvanou županskou témou,“ povedal trnavský župan Ján Viskupič.

Odporúčame:
Remišová vyzvala ministerku Lubyovú, aby úplne zrušila návrh na kvóty pre osemročné gymnáziá

Európske financie by sa mali použiť na zatraktívnenie učiteľského povolania. Bratislavský samosprávny kraj má podľa neho dostatočné personálne kapacity, aby sa vytvoril tlak na vydanie výzvy ministerstvu školstva na zatraktívnenie učiteľského povolania.

„Chceme, aby sa kraje so svojou infraštruktúrou, teda so strednými školami, mohli do tejto výzvy zapojiť a vytvoriť taký mechanizmus, že učiteľské povolanie pre nových učiteľov bude atraktívne,“ vysvetlil Viskupič. Predsedovia samosprávnych krajov sa tiež dohodli, že rokovania vo formáte SK8 sa budú konať pravidelne.

Viac k témam: Erika Jurinová, Jozef Viskupič, SK8, školstvo, VÚC
Zdroj: Webnoviny.sk – Financovanie škôl sa stalo podľa Viskupiča županskou témou, chcú spraviť učiteľstvo atraktívne © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Piešťany sa zatrasú. Od smiechu

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *