Home / šport / Murrayho tvrdohlavosť je kľúčová pri zotavovaní sa po operácii bedra

Murrayho tvrdohlavosť je kľúčová pri zotavovaní sa po operácii bedra

Pondelková operácia bedra bola rizikom, no vyzerá to tak, že sa vyplatila. Túžba škótskeho tenistu zahrať si pred dcérou je hnacím motorom k jeho návratu.
Rozhodnutie Andyho Murraya ísť pod nôž v nemocnici v Melbourne v pondelok ráno nezlepšila len jeho zdravotný stav, ale taktiež zosilnila jeho tvrdohlavé úsilie. Práve toto robí zo Škóta mimoriadneho tenistu. Je zrejmé, že sa len tak nevzdáva.
Niet pochýb, že Murray zveril svoj osud do rúk jedného z najlepších chirurgov na svete, kamaráta, ktorého poznal už deväť rokov. Napriek tomu išlo o veľké riziko. Mnoho športovcov podstúpilo operáciu bedra a potom zistilo, že ich hráčskym dňom je koniec.
Nejestvuje žiadna istota, že sa Murray v krátkom čase vráti na kurt, no protihráči, fanúšikovia, stávkové kancelárie i športová verejnosť si želajú jeho skoré uzdravenie a návrat na stupne víťazov. Škót sa teší z troch grand slamových víťazstiev, dvoch zlatých olympijských medailí a z neuveriteľnej šnúry 24 víťazných hier v roku 2016, keď zosadil z trónu svetovú jednotku Novaka Djokovica. Tento heroický výkon ho stál obrovskú cenu, keď pred šiestimi mesiacmi jeho telo upadlo do kolapsu.
Odvtedy si prešiel Murray zdĺhavými rehabilitáciami (čo bola jeho preferovaná voľba), drobným chirurgickým zákrokom pred Vianocami a kolísavými športovými výkonmi. Po prvýkrát na US Open, keď odvolal svoju účasť dva dni pred zahájením turnaja a naposledy minulý týždeň v Brisbane, keď zrušil plánovaný comeback.
Na Wimbledone ho všetko bolelo. Nikdy predtým nezažíval také bolesti ako vtedy. Dôvod, prečo nebol schopný na sto percent pokračovať v hre, bol, že mal ťažkosti pri vysokej námahe. Vždy, keď musel prudko zmeniť smer alebo zrýchliť, bolo jeho telo v jednom ohni. Nebolo to kvôli tomu, že jeho pravá noha by nebola bývala schopná ísť do takej pozície. Bolo to preto, že noha ho neúnosne bolela pri námahe.
Murray mal strach z operácie. Podobným zákrokom si prešiel v roku 2013, keď podstúpil operáciu chrbta. Týmto procesom si nechcel prejsť opäť, no svoju dôveru plne vložil do rúk doktora O´Donnella. Toto rozhodnutie sa uskutočnilo v stredu večer, deň po odstúpení z turnaja. Desať hodín premýšľal osamote nad ďalšími krokmi.

Po operácii nemá veľké bolesti. Pár dní musí odpočívať, potom robiť pomaly prvé pohyby. Zvyšok tela má vo fantastickom stave. Tento zákrok mu umožní namáhať bedrové kĺby a šprintovať. Psychické zdravie má pevné. Sám hovorí, že s hraním tenisu ešte neskončil, na kurt sa vráti a bude súťažiť na najvyššej úrovni.
Jeho veľkou motiváciou je jeho najstaršia dcéra. Murray si praje, aby ho videla hrať tenis; aby videla, čím sa jej otec živí.

Juraj Mička

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Kapitán slovenských tenistiek Lipták vychválil Jamrichovú, len 16 ročná hráčka má neuveriteľný potenciál

Slovenské tenistky si zahrajú na finálovom turnaji Pohára Billie Jean Kingovej, ktorý sa uskutoční v Seville.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *