Home / EKONOMIKA / Na Slovensku je záujem o nové vinohrady, ale vinohradníci majú problém získať plochy

Na Slovensku je záujem o nové vinohrady, ale vinohradníci majú problém získať plochy

BRATISLAVA 14. januára (WebNoviny.sk) – Slovenskí vinohradníci považujú za jeden zo svojich zásadných problémov, ktorý je potrebné riešiť už v roku 2018, ochranu vinohradov. Uviedol to predseda Zväzu vinohradníkov a vinárov Slovenska Igor Mancel pri bilancovaní roka 2017 na webovej stránke Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory

„Súčasný stav je jednoznačne nastavený zle. Dôkazom toho je skutočnosť, že na Slovensku máme stovky až tisícky hektárov spustnutých vinohradov a zároveň je takmer nemožné získať plochy pre novú výsadbu, aj keď záujem o ňu existuje,“ vyhlásil Mancel.

Odporúčame:
Poľnohospodári a potravinári sú nespokojní s výškou štátnej pomoci, nevylučujú protestné akcie

Predseda Zväzu vinohradníkov a vinárov Slovenska označil za najväčšiu výzvu pre rok 2018 prípravu nového zákona o vinohradníctve a vinárstve. „Podoba zákona bude ovplyvňovať tvár našej branže niekoľko ďalších rokov. Potrebujeme, aby zákon zmenil spôsob vytvárania nových apelácií, aby sme mali nové chránené označenia pôvodu, skutočne originálne, viazané na konkrétny terroir, odrodu i technologický postup,“ povedal Igor Mancel.

Ako ďalej podotkol, veľkým sklamaním roku 2017 bol prístup vlády k škodám, ktoré spôsobili vinohradníkom mrazy. „Napriek prísľubu dvoch ministrov sme na škody nedostali žiadnu finančnú kompenzáciu. Vinohradníci boli odškodnení aspoň prírodou, a to v podobe vysokej kvality vín ročníka 2017,“ uzavrel.

Viac k témam: Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, Zväz vinohradníkov a vinárov Slovenska
Zdroj: Webnoviny.sk – Na Slovensku je záujem o nové vinohrady, ale vinohradníci majú problém získať plochy © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Novela zákonníka práce zavedie povinnosť dodávateľovi služieb vyplatiť mzdu zamestnancovi, ktorému ju nevyplatil zamestnávateľ

Novelu v stredu schvália vláda na svojom výjazdovom rokovaní v Galante.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *